Protiv Tačija i njegovih saradnika svjedočiće 71 zaštićeni svjedok
Hašim Tači

Suđenje u Specijalnom sudu

Protiv Tačija i njegovih saradnika svjedočiće 71 zaštićeni svjedok

Očekuje se da će 71 zaštićeni svjedok svjedočiti u Specijalnom sudu u slučaju protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sud je svim tim osobama dodijelio status zaštićenog svedoka, pa shodno tome njihova svjedočenja neće biti prikazana javnosti na isti način kao i njihov identitet, pišu kosovski mediji.

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija, Dejvid Huper, osporava način na koji je Specijalni sud postavio 71 svedoka u predmetu protiv njega i trojice drugih optuženih.

On ima primedbu da pretpretresni sudija nije pojedinačno procijenio okolnosti za svakog svedoka, već da je odluku donio u uopštenom obliku i da se oslanjao na "subjektivni strah uopšten u neosnovanim izjavama“.

Ovaj argument odbrane osporilo je Specijalizovano tužilaštvo, rekavši da je sudija pojedinačno procijenio da li je objelodanjivanje svedoka dio rizika i da se advokat Huper netačno pozivao na navodne činjenice.

Prema Huperu, takva odluka pretpretresnog sudije nije uzela u obzir princip proporcionalnosti mjera zaštite svedoka i na taj način značajno uticao na sposobnost odbrane da efikasno istražuje dokaze na sudu.

Inače, pretpretresni sudija usprotivio se prije nekoliko dana zahtjevima odbrane Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za privremeno puštanje iz pritvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.