Vulin: Đukanovićev strah od promjene granica je strah od
Vulin

Vulin: Đukanovićev strah od promjene granica je strah od "velike Albanije"

Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori, ali neke druge zemlje imaju, rekao je ministar odbrane te zemlje Aleksandar Vulin.

Vulin je reagovao stav predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića iznijetom u intervjju BBC-iju na srpskom.

Ðukanović je kazao da se protivi korekciji granice između Srbije i Kosova, ne zato što sumnja u sposobnost "dva lidera, Srbije i Kosova" da se o tome dogovore i dogovor provedu, već zbog toga što se pita šta su garancije da se s takvim idejama neće nastaviti na Balkanu, ali i u Evropi.

On u intervjuu za BBC upitao da li to znači da se time odustaje od modela multietničkog društva na Balkanu, da li se vraćamo u 90-te i jesmo li zaboravili na rat inspirirani tim idejama - da se naprave etnički i vjerski homogenije i uvećane "'velika Srbija', 'velika Hrvatska' i 'velika Albanija'".

"Ko može da nas razumno i ubjedljivo uvjeri da i danas svaka korekcija granica motivisana etničkom ili vjerskom homogenizacijom nije samo prvi korak u tom pravcu? Moramo o tome cjelovito i dugoročno promišljati... da ne napravimo korak u pogrešnom smjeru i izazovemo domino efekat retrogradnih ideja", naveo je Ðukanović.

"Razumijem Đukanovićev strah od promjene granica, to je strah od "velike Albanije". Samo ne razumijem njegov kukavičluk da ne smije da izgovori "velika Albanija" i da kaže čega se on to zapravo boji. Da li se on to plaši domino efekta od strane Srbije? Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori, ali neke druge zemlje imaju", rekao je Vulin.

Kazao je da mu je teško da razumije da Đukanović, kako kaže, nema hrabrosti da kaže ni jednu jedinu riječ kada Edi Rama govori o tome da će izbrisati granice među svim Albancima bez obzira na to gdje oni žive, a žive u Crnoj Gori.

"Zanimljivo da na to nije reagovao a reaguje na novinske naslove i na ono o čemu ništa ne zna i za šta ga niko ne pita", rekao je Vulin.

Dodao je da se crnogorski predsjednik ništa ne pita o pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine baš kao što se,tvrdi ministar odbrane Srbije, sve manje pita i u svojoj zemlji.

Podsjetimo, srpski ministar odbrane je prošlog mjeseca odslužio Vojsku, budući da se dobrovoljno prijavio kao rezervista.

"Svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja", kazao je on ranije medijima.

Vulin je prije dvije godine otkrio da je oslobođen služenja vojnog roka iz zdravstvenih razloga, odnosno zbog slabog vida.

 

 

 

 

Dodao je da se Milo Đukanović ništa ne pita o pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine baš kao što se sve manje pita i u svojoj zemlji.

"Zanimljivo je da nije imao takav panični strah od domino efekta 2006. godine kada su se razdvajale Srbija i Crna Gora ili da nije osetio takav strah 2008. godine kada je među prvima priznao lažnu nezavisnost Kosova. Dakle, kada se komada Srbija to je dobro, pozitivno i nema domino efekta a kada "velika Albanija" dođe i do granica Crne Gore onda treba da se plaši domino efekta", smatra ministar odbrane.

Srbija mora i treba da vodi računa samo o sebi, svom narodu, svojoj stabilnosti i svom miru a svi ostali neka gledaju šta su radili 2008. i 2006, šta su radili kada je Srbiji bilo teško pa neka izvlače pouke šta su stvorili na svojim granicama, poručio je Vulin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.