Ruski naučnici pronašli životinju iz ledenog doba i žele je oživjeti (FOTO)
Foto: North-Eastern Federal University

Kloniranje već počelo

Ruski naučnici pronašli životinju iz ledenog doba i žele je oživjeti (FOTO)

Tim ruskih naučnika pronašao je krv očuvanu u ostacima drevnog konja koji je umro prije 42 hiljade godina i sad se nadaju da će uspjeti da kloniraju ovu davno izumrlu životinju.

"Uzorci tečne krvi su uzeti iz srčanih vena - očuvane su u tečnom stanju i nakon 42 hiljade godina zahvaljujući odličnim uslovima gdje je bilo tijelo, te permafrostu", izjavio je dr. Semjon Grigorjev, čelnik Mamut muzeja u Jakutsku.

Otkrio je da je ovo najbolje očuvana životinja iz ledenog doba koju su naučnici ikada pronašli.

Naučnici se nadaju da će oživjeti drevnog konja putem kloniranja, a pojedini istraživači rekli su da nema sumnje da će uspjeti.

Saznaje se da je kloniranje već počelo.

Planovi su, kako je već pisano, objavljeni prošle godine u Univerzitetu Jakutsk. Ostaci su otkriveni prošle godine, ali je krv otkrivena tek nedavno. 

Uz drevnog konja, naučnici u Jakutsku žele oživjeti izumrle vrste kao što su vunasti mamut, vunasti nosorog, pećinski lav..

Uz krv, u tijelu su otkriveni i idobro očuvani unutrašnji organi, a obdukcija je otkrila da se ovo ždrijebe, koje pripada Lenskaya vrsti, utopilo kad je bilo staro samo dvije sedmice.

"U želucu je pronađeno čak i blato i mulj koje je ždrijebe progutalo u zadnjim sekundama svog života", rekao je dr. Grigorjev.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.