Zvona na crkvama i katedralama u Velikoj Britaniji zvoniće za katedralu Notr Dam
Tereza Mej, foto: AA

Zvona na crkvama i katedralama u Velikoj Britaniji zvoniće za katedralu Notr Dam

Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da će u znak solidarnosti s Francuskom, nakon požara u katedrali Notr Dam, na poznatoj londonskoj Vestminsterskoj katedrali zvoniti zvona tačno u 17.43 sati po lokalnom vremenu.

Mej je u saopštenju navela da je bilo vrlo tužno gledati kako gori čuvena pariska katedrala, javlja Anadolija.

"Notr Dam je jedna od najljepših građevina na svijetu. To je simbol Francuske i francuskog naroda", navela je britanska premijerka.

Istakla je da će u znak solidarnosti s Francuskom i francuskim narodom zvona na Vestminsterskoj katedrali zvoniti tačno u 17.43 sati, kada je juče izbio požar u katedrali Notr Dam, dok će u četvrtak zvoniti zvona na svim crkvama i katederalama u Velikoj Britaniji.

Naglasila je da će njena zemlja takođe pružiti potrebnu pomoć u obnovi pariske katedrale.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je juče u 18,50 sati po lokalnom vremenu.

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Sene u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost.

Za svega nekoliko sati na Tviteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notr Dam bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.