Ubijen nakon pljačke na aerodromu u Tirani

"Nevidljivi" pljačkaš sa 13 imena odgovoran za seriju pljački, pobjegao iz zatvora u Grčkoj, podvrgnuo se seriji plastičnih operacija (FOTO/VIDEO)

Albanska i kosovska policija pokušavaju da rekonstruišu slijed događaja koji je u utorak doveo do velike pljačke na aerodromu u Tirani, kada je grupa napadača otela deset miliona eura. Ubijeni lider grupe Admir Murataj, ili "čovjek sa 13 imena", navodno je odgovoran za seriju pljački u kojima je ukradeno najmanje 16 miliona eura.

Albansko tužilaštvo saopštilo je, dva dana posle velike pljačke na aerodromu "Majka Tereza" u Tirani, da je Admir Murataj, koji je poginuo u obračunu sa policijom kada je grupa napadača bježala od potjere, odgovoran za seriju pljački u kojima je, od 2015. godine, ukradeno više od 16 miliona eura.

Policija u Albaniji, gdje se većina pljački dogodila, nikada nije uhapsila Murataja, ali su to nešto ranije uspjeli da učine policajci u Grčkoj, prije nego što je na spektakularan način uspio da pobjegne iz zatvora i nestane negdje između Albanije i Kosova.

qpr

Ubijeni Murataj

Osim 12 albanskih, Murataj je jedno vrijeme imao lažna grčka dokumenta, a pobjegli su iz zatvora Trikala, gdje su bili zatočeni zbog devet pljački na teritoriji Grčke u kojima je, do tada, ukradeno oko dva miliona eura. Nedugo posle spektakularnog bijega iz zatvora, u kojem su pomagači Murataja napali zatvor bombama i "kalašnjikovima", dok su zatvorenici istovremeno preturpijali rešetke i pomoću konopca savladali zidine i nestali.

Zatvor5

Bjekstvo iz zatvora

Nedugo po bjekstvu, Murataj je organizovao grupu koja je opljačkala oko milion eura prije nego što je napustio Grčku.

Posle povratka u Albaniju, Murataj je organizovao još dvije velike pljačke. Prvo je u februaru 2015. godine iz blindiranog vozila ukrao 900.000 švajcarskih franaka, 800.000 funti i 16.000 eura, da bi dvije godine kasnije u Tirani na sličan način opljačkao milion američkih i po 200.000 kanadskih i australijskih dolara.

U februaru 2017. godine, grupa Admira Murataja je u Tirani ukrala 2,4 miliona eura, 200.000 američkih dolara, 260.000 funti i 85.000 švajcarskih franaka.

Albanska policija tvrdi da su vozila koje je njegova grupa koristila u nekoliko krađa stigla sa Kosova, ali da su automobili prodati legalno.

Takođe, albanska policija tvrdi da je Murataj izvesno vrijeme živio na Kosovu, gdje se podvrgao seriji plastičnih operacija.

Podsjetimo, velika pljačka odigrala se prije nekoliko dana na aerodromu u Tirani, a tom prilikom policija je ubila vođu bande Admira Murataja. Ova grupa pljačkaša je htjela da iz aviona "Austrija erlajnsa" ukrade oko 10 miliona eura.

Oni su upali na pistu i iz blindiranog vozila oteli vreće s novcem.

Tri razbojnika su pokušala da otvore vrata, a jedan je bio iza kombija. Na snimku se može vidjeti da je Murataj, već poznat policiji zbog podebelog dosijea, namjerno obučen različito od saučesnika. Pljačka se odigrala u utorak oko 15 sati dok su vreće sa novcem tek utovarivane u avion. Lopovi su nagrnuli na pistu, uzeli plijen i pobjegli, međutim, ubrzo ih je sačekala policija.

Albanski mediji prenose da su lopovi u okršaju sa policijom bacali granate i pucali iz "kalašnjikova". U sukobu je ubijen Murataj, a njegov brat Cen već najavljuje krvnu osvetu.

"Naći ćemo ko je Admira ostavio na ulici. Uz pomoć policije ili ne, saznaćemo ko su bili saučesnici i zadovoljiti pravdu. On nije bio vođa, vođa je još živ",izjavio je Cen.

RTS

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.