Knežević nelegalno pribavio 12 miliona eura?
Duško Knežević

Optužnica SDTa

Knežević nelegalno pribavio 12 miliona eura?

U optužnici koju je Specijalno državno Tužilaštvo podiglo protiv Duška Kneževića, navodi se da je on više garancija Atlas banke dobio u nezakonitoj proceduri. Konkretan slučaj koji je završen optužnicom odnosi se na štetu koja je nanijeta Atlas banci i na Duška Kneževića, koji je navodno pribavio protivpravnu imovinsku korist od 12 i po miliona eura, saznaje Teleevizija Crne Gore.

U optužnici specijalnog državnog tužilaštva navodi se da je Duško Knežević u Dubaiju sa kompanijom “Kaspia Property Holdings” zaključio ugovor o prodaji hotela ,,Princes” u Baru, za 15 miliona eura.

Knežević je navodno ugovorio da mu Kaspia plati tu cijenu u vrijeme zaključenja ugovora, a kao garanciju da će predati hotel, predao je kupcu garanciju Atlas banke sa rokom važenja do jula 2014.

Kako saznaje TVCG, Tužilaštvo posjeduje pismenu potvrdu o prijemu novca na ruke i izvode sa računa, odnosno dokaze, da je Kaspia isplatila Kneževiću odmah po zaključenju ugovora 12 i po miliona eura.

Knežević tom kupcu nije predao hotel, a nakon što je istekla važnost prve garancije koju je dao, navodno je svaka tri mjeseca predavao kupcu garanciju Aatlas banke, sa novim rokom važenja.

Konačno, 20 maja 2015, kupcu je predao garanciju iste banke, na iznos od 12 i po miliona eura s rokom važenja do prvog avgusta 2015.

Kako Knežević, navodno, ni u tom roku nije postupio po ugovoru, kupac je aktivirao garanciju i uspio da povrati 12 i po miliona eura.

Isplaćeni su mu kamata i drugi troškovi postupka od 2,7 miliona eura, sve na teret Atlas banke.

U optužnici se navodi da tu garanciju Knežević nije ni dobio u zakonitoj proceduri, već je glavni izvršni direktor Atlas banke, na nagovor Kneževića, koji mu je navodno donio pripremljeni tekst garancije, nju potpisao i ovjerio, pri čemu je nije evidentirao kroz poslovne knjige već je, prema optužnici, direktno predao Kneževiću.

Međutim, prema procedurama u Atlas banci, glavni izvršni direktor nema nadležnost da odlučuje o takvim garancijama. Garanciju od 20 maja 2015 .ne bi odobrio ni odbor direktora banke, koji je ovlašćen da odlučuje ako zahtijevani iznos opterećuje sredstva banke od 10 do 20 odsto, zato što je u konkretnom slučaju iznos odobrene garancije navodno opteretio sredstva banke za više od 67 odsto.

Dakle, prema navodima optužnice, Atlas banka je pretrpjela štetu, Knežević pribavio protivrpavnu imovinsku krosit od 12 i po miliona eura, koliko mu je i isplaćeno za navodnu prodaju hotela Princess, koja se nije ni realizovala.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.