Saradnju Crne Gore i Islanda podići na veći nivo, posebno u oblasti turizma
Sigfuson i Brajović, foto:AA

Predsjednik Skupštine Islanda u posjeti CG

Saradnju Crne Gore i Islanda podići na veći nivo, posebno u oblasti turizma

Predsjednik Skupštine Islanda Stajngrimur Sigfuson, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, sastao se danas sa crnogorskim kolegom Ivanom Brajovićem.

Predsjednici dva parlamenta razgovarali su o brojnim temama, a novinarima su nakon sastanka kazali da saradnju Crne Gore i Islanda žele podići na još viši nivo. 

2019040423581745143274067Web

Brajović, foto:AA

Brajović je kazao da su razmijenili mišljenje i o regionalnoj saradnji. 

"Ukazao sam da je Nordijski savjet, čiji je član Island, odličan primjer regionalne saradnje. Treba da jačamo normativnu bazu između dvije zemlje. Naši dobri politički odnosi treba da omoguće intenziviranje našeg ekonomskog odnosa, posebno u oblasti turizma. Spremni smo da saradnju dižemo na mnogo viši nivo", kazao je Brajović. 

2019040423581745143274069Web

Foto:AA

Predsjednik Skupštine Islanda Stajngrimur  Sigfuson poručio je da Island i Crna Gora nemaju mnogo toga zajedničkog, ali mogu imati snažnu ulogu. 

"Sve male zemlje u svijetu imaju zajedničke osobine. One zavise od međunarodnih konvencija i vladavine prava i vrlo je bitno da sve sukobe rješavamo na demokratski način.Vrlo je važno za nas da se udružimo da bismo mogli riješiti bilo koju situaciju. Mi smo 2008. imali duboku ekonomsku krizu, ali smo se uspjeli oporaviti vrlo brzo. Nordijski savjet može biti dobar primjer za Crnu Goru, primjer kako iz teške prošlosti možemo preći na sadašnjost", kazao je Sigfuson. 

Nakon susreta sa Brajovićem, Sigfuson se sastao i sa predstavnicima klubova poslanika. 

Island je prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, 7. juna 2006, i prva koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.