Donirana oprema unaprijediće život slijepih i slabovidih u Crnoj Gori
Cubotu i Macanović, Foto: PR Centar

Pet modernih Brajevih štampača Savezu slijepih

Donirana oprema unaprijediće život slijepih i slabovidih u Crnoj Gori

Pet modernih Brajevih štampača na kojima će se štampati različiti materijali za potrebe slijepih i slabovidih osoba omogućiće bolji kvalitet života i efikasnije sprovođenje zakonske regulative koja se odnosi na tu populaciju, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović, saopštio je da je Vlada Japana donirala grant od 80.385 eura, čime je, kako je istakao, značajno unaprijeđen rad tog Saveza.

„Takođe smo nabavili deset Brajevih redaka i bilježnica. To su uređaji koji omogućavaju korišćenje kompjutera uz pomoć Brajevog pisma, odnosno dobijanje informacija sa kompjutera na Brajevom pismu. Nabavili smo i četiri personalna računara, kako bi  navedena oprema mogla da radi sa njima“, naveo je Macanović.

2

Macanović, Foto: PR Centar

On je istakao da Zakon o zaštiti potrošača, koji je usvojen 2014. godine, obavezuje trgovce da informacije o pojedinim proizvodima učine pristupačnim i na Brajevom pismu.

 „Nažalost, ovaj Zakon se ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, ali ovom donacijom smo dodatno ojačali kapacitete i vjerujem da smo smanjili one argumente, koje čujemo od trgovaca, da je problematična tehnička izvodljivost u sprovođenju tog Zakona“, ocijenio je Macanović.

7

Foto: PR Centar

Prema njegovim riječima, Savez slijepih je inicirao kod Ministarstva zdravlja unapređenje zakonske regulative u pogledu obilježavanja ljekova.

„Osim naziva lijeka na Brajevom pismu, koji se nalazi na svakoj kutiji ljekova, neophodno je da se učini pristupačnim i uputsvo za korišćenja lijeka, jer je to od velike važnosti za očuvanje zdravlja i bezbjedno korišćenje ljekova. Nadamo se da će ta inicijativa uroditi plodom i da ćemo sa ovom opremom moći da blagovremeno i kvalitetno obezbjeđujemo materijale“, rekao je Macanović.

8

Foto: PR Centar

On je pojasnio da će donirana oprema pospješiti spovođenje Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, koji propisuje da javne institucije, kao i ostala pravna i fizička lica, učine informacije o radnom vremenu i nazivima objekata dostupnim i na Brajevom pismu.

Savjetnik u Ambasadi Japana u Crnoj Gori, Tecuja Cubotu, saopštio je da je da je donirana oprema, obezbijeđena novcem japanskih poreskih obaveznika, predviđena za unapređenje života stanovnika u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Bijelom Polju i Nikšiću.

„Brajevi štampači i prateća oprema  omogućiće slijepima i slabovidima, širom Crne Gore, napredniju i lakšu komunikaciju i bolji kvalitet života“, ocijenio je Cubotu.

3

Cubotu, Foto: PR Centar

On je poručio da će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć na lokalnom nivou, koja će biti korisna svim građanima Crne Gore.

Generalni direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu staranja i socijalnog rada, Goran Kuševija, kazao je da taj resor aktivno radi na prilagođavanju materijala oblasti iz prava, kao i socijalne i dječje zaštite koju ostvaruju OSI.

“Naša saradnja sa Savezom slijepih, na lokalnom, kao i na centralnom nivou, nastaviće se u narednom periodu. Smatramo da je ovo velik iskorak kada je ova oblast u pitaju”, rekao je Kuševija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.