Papir preko daske na wc šolji ne štiti od bakterija!
ilustracija

Papir preko daske na wc šolji ne štiti od bakterija!

Stručnjaci tvrde da korišćenje papirne higijenske presvlake za wc šolje neće zaustaviti bakterije, a da je stavljanje toalet papira još gore. Poručuju da je pranje ruku posle upotrebe toaleta najvažnije za sprječavanje zaraza.

Vjerovatno se osjećate malo udobnije ili sigurnije kada hladnu plastiku daske wc šolje prekrijete slojem toalet papira ili papirnom presvlakom. Ako ste mislili da je to jedan od načina da se spriječi i kontakt sa bakterijama, stručnjaci vam poručuju da se varate! 

Prekrivanje daske na wc šolji neće zaustaviti bakterije i neće vas sa sigurnošću sačuvati od zaraze, tvrde stručnjaci.

„Presvlake za wc šolje su upijajuće i porozne, a bakterije i virusi su mali, pa tako bez problema prolaze i kroz njih kao i kroz papir koji stavljate na wc šolju“, rekla je Keli Rejnolds, istraživač javnog zdravlja sa Univerziteta u Arizoni.

„Rizik od zaraze je mnogo veći kada se pušta voda, jer se tada dešava da djelići fekalija kroz vazduh dopru do ruku, pa i do usta i nosa“, dodala je Rejnoldsova.

Doktor Vilijam Šafner, profesor preventivne medicine na Univerzitetu „Vanderbilt“ se slaže da presvlake za wc šolje nisu korisne. Dodatno je, međutim, naveo rezultate novog istraživanja, koje je opovrglo predrasude o tome, da daske sa wc šolja mogu da šire bolesti i zaraze koje se prenose seksualnim putem.

Kada je riječ o pokrivanju daske na šolji toalet papirom, naučnici tvrde da takva praksa može čak i da pogorša stvari.

„Stavljanje komada toalet papira preko daske kao improviziranog pokrivača, samo povećava površinu za razmnožavanje bakterija“, rekao je Rejmond Martin, direktor britanskog udruženja vlasnika javnih toaleta.

„Ipak pokrivanje daske na šolji papirom ima i pozitivne efekte. „Ljudi, kada prekriju šolju, uglavnom posle toga, na nju i sjednu, a ne 'lebde' iznad nje. Na taj način sprječavaju prskanje iz šolje“, objasnila je Keli Rejnolds.

„Najveći rizik u javnim toaletima odnosi se na dopiranje fekalnih materija u usta i to preko prljavih ruku“, rekla je Rejnoldsova.

Dodala je da je zato najvažnije dobro oprati ruke posle korišćenja toaleta, i to trljanjem sapunicom u trajanju od 20 sekundi prije ispiranja.

Izvor: USA Today/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.