Amerikanci će morati da se registruju ukoliko žele da putuju u zemlje EU

Amerikanci će morati da se registruju ukoliko žele da putuju u zemlje EU

Državljani SAD koji budu posećivali članice Evropske unije moraće da se registruju od 2021. godine.

Evropska unija je najavila još prošle godine kreiranje ETIAS sistema koji će zahtijevati registraciju putnika koji posjećuju zemlje EU. 

European Travel Information and Authorization System će biti obavezan za sve koji posećuju zemlje Šengena, a prilikom registracije koja će se sprovoditi onlajn biće potrebno platiti taksu za koju se navodi da će biti simbolična. 

Da će registracija biti obavezna za putovanja u 22 zemlje EU nikako se nije dopala Amerikancima posebno zbog činjenice što je EU htjela da im uvede vize, ali im predlog nije prošao. 

Ako se pitate koji je razlog za ovako nešto? Pa, sve se ovo može smatrati odgovorom Evrope na činjenicu da Amerika nije htjela da ukine vize za neke njene pojedine članice, piše B92. 

Zanimljivo je da, osim viza za SAD, Amerikanci takođe traže registraciju u sistemu APIS koja se obavlja kroz rezervacione sisteme avio-kompanija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.