Amfilohije: Budućnost hrišćanstva je budućnost pravoslavlja
Amfilohije

Amfilohije: Budućnost hrišćanstva je budućnost pravoslavlja

Srpska crkva vjekovima je ograničena na prostor Balakana, odakle je djelimično raširena samo u vrijeme Karlovačke mitropolije, a danas postoji širom Evrope i Amerike – sjeverne i južne i Australije. I to je jedno od Božjih čuda, čudo Svetog Save, izjavio je za video-magazin amsterdamske parohije Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji boravi u posjeti Eparhiji zapadno-evropskoj.

„I mi koji smo u zemlji treba da shvatimo značaj dijaspore, koja do sada nije bila toliko prisutna. A i sama dijaspora treba da shvati svoje mjesto vezano, kako se to kaže, za stari kraj“, rekao je on.

 Amfilohije je rekao da je uvjeren da je budućnost hrišćanstva – budućnost pravoslavlja.

„Samo pravoslavlje treba da prebrodi ova svoja iskušenja koja su se sad projavila u Ukrajini. Carigradska patrijaršija jeste Crkva prvoprestolna. Međutim, treba i oni da shvate da je prošla konstantinovska epoha istorije Crkve padom Carigrada u 15. vijeku i mučeničkom smrću carske porodice u Rusiji. I sad Crkva, htjela – ne htjela, ona mora, pogotovo zbog dijaspore, da se vrati onom načinu funkcionisanja kako je funkcionisala prije cara Konstantina, u duhu Djela apostolskih“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, prenosi sajt Mitropolije.

Objasnio je da Patrijarh carigradski više ne može imati ulogu koju je imao u prošlim vjekovima.

„Zato on pokušava da prisvoji dijasporu. I ovo što je sad uradio u Ukrajini – to je na neki način projava toga njegovoga duha“, kaže  Amfilohije.

Dodao je da je neophodno da Crkva, isključivo preko Svepravoslavnog sabora, pronađe svoje mjesto u savremenom svijetu.

„I da ostvaruje svoju misiju na jedan zrio, zdrav nači, bez nekakvog takmičenja ko je prvi Jer, jedini prvi je sam Gospod Hristos. On je glava Crkve i njeno ustrojstvo je hristoliko“, zaključio je Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.