Sjeverna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa
Ilustracija

Sjeverna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa

Znaci aktivnosti primijećeni su na severnokorejskom poligonu za lansiranje raketa što nagovještava da je Pjongjang počeo brzu rekonstrukciju te instalacije.

To je ocijenio američki centar za istraživanje na osnovu satelitskih snimaka, prenosi Beta.

Drugi samit američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una završio se u četvrtak naglo i prije planiranog vremena, a dvojica zvaničnika nisu postigla dogovor o osetljivom pitanju sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa. 

Obnovljena aktivnost na sjevernokorejskom poligonu Sohe primijećena je samo dva dana posle propalog susreta i mogla bi da znači odlučnost Sjeverne Koreje posle američkog odbijanja da joj ublaži sankcije, naveo je Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), čije sjedište je u Vašingtonu. 

"Ta instalacija je bila uspavana od avgusta 2018. što ukazuje da su sadašnje aktivnosti namjerne i da imaju cilj", naveo je centar. 

Sohe, na sjeverozapadnoj obali Sjeverne Koreje, zvanično služi za slanje satelita u orbitu, ali reaktori mogu lako da budu prilagođeni za balističke rakete, što međunarodna zajednica osuđuje. 

CSIS navodi da je ta lokacija upotrebljavana u prošlosti za lansiranje satelita koji koriste tehnologiju ICBM, interkontinentalnih balističkih raketa, zabranjenu rezolucijama Savjeta bezbjednosti. 

Južnokorejska obavještajna služba ove nedjelje je saopštila da je primijetila znake aktivnosti u Soheu. 

Sohe je bio glavni poligon za lansiranje satelita Sjeverne Koreje od 2012. godine. Takođe je korišćen za isprobavanje motora za rakete koje mogu da stignu do SAD. On nije nikad korišćen za testiranje balističkih raketa koje se smatraju provokativnim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.