Ministarstvo kulture posvećeno unapređenju kvaliteta života slijepih i slabovidih lica
Macanović i Bogdanović

Susret Bogdanovića i izvršnog direktora Saveza slijepih

Ministarstvo kulture posvećeno unapređenju kvaliteta života slijepih i slabovidih lica

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa izvršnim direktorom Saveza slijepih Crne Gore Goranom Macanovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku je bilo riječi o aktivnostima na unapređenju dostupnosti kulturnih sadržaja slijepim i slabovidim licima, ali i problemima sa kojima se srijeću slijepa i slabovida lica u Crnoj Gori.

Bogdanović je naveo da je Ministarstvo kulture na osnovu javnih konkursa do sada podržalo niz projekata od značaja za slijepa i slabovida lica i da će i u budućnosti prepoznavati važnost realizacije sličnih projekata

On je istakao i posebno važnim rad i aktivnosti Biblioteke za slijepe Crne Gore, koja u svom posjedu ima sve bogatiji bibliotečki fond na Brajevom pismu, a od nedavno i štampariju na Brajevom pismu, čime doprinosi unapređenju kvaliteta života osoba sa oštećenim vidom.

"Ministar Bogdanović i izvršni direktor Macanović razgovarali su i o unapređenju dostupnosti kulturnih dobara i ustanova iz oblasti kulture licima sa oštećenim vidom, te konstatovali da je do sada ostvaren značajan napredak, ali i da će Ministarstvo i ustanove nastaviti sa već započetim aktivnostima kako bi kulturni sadržaji bili dostupni svima", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali i o potrebi što skorije ratifikacije Marakeškog sporazuma, dokumenta koji omogućava veci pristup literaturi slijepim i slabovidim licima.

Kako je rekao izvršni direktor Macanović, "podrška Ministarstva kulture, ali i drugih nadležnih institucija u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja u ostvarivanju potpune implementacije ovog dokumenta."

Bogdanović je ponovio opredijeljenost Ministarstva kulture da da svoj puni doprinos ostvarivanju prava osoba sa oštećenim vidom i što skorijoj ratifikaciji Marakeškog sporazuma.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.