Venecija uvodi taksu za turiste od 2,50 do 10 eura po osobi
Venecija

24 miliona turista godišnje

Venecija uvodi taksu za turiste od 2,50 do 10 eura po osobi

Venecija, koju godišnje posjeti 24 miliona turista, naplaćivaće posjetiocima taksu u iznosu do 10 eura.

Visina takse će se kretati od 2,50 do 10 eura po osobi, zavisno od toga da li dolaze posjetioci u turističkoj sezoni ili ne.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro objasnio je da će dodatni novac biti usmjeren na zadovoljenje visokih troškova održavanja i čišćenja grada.

Kako se navodi, novu mjeru je odobrila italijanska vlada, a cilj je da donese desetine miliona eura godišnje u grad svjetske baštine.

Italijani su se dugo žalili da turisti i izletnici bez mnogo ekonomskog doprinosa uživaju u svemu što grad može ponuditi. Od 24 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju, oko 15 milona su izletnici, piše Huffpost.com, prenosi Klix.ba.

Među izletnicima je, kako su se žalile gradske vlasti, mnogo onih koji donose vlastitu hranu, tako da ne troše čak ni novac u gradskim kafićima i restoranima.

Zbog neobične geografije Venecije - mreža kanala i pješackih ulica - usluge poput odlaganja smeća i do 40 odsto su skuplje nego u drugim italijanskim gradovima.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.