Hrvatska predsjednica pomilovala mladića koji je uzgajao marihuanu za liječenje
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica pomilovala mladića koji je uzgajao marihuanu za liječenje

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je odluku o pomilovanju Huanita Luksetića koji je osuđen zbog uzgajanja marihuane, a koju je, kako je iznio u obrani, koristio za vlastito liječenje od multiple skleroze.

Grabar-Kitarović u januaru ove godine najavila je kako će iskoristiti institut pomilovanja na koji kao predsjednica Republike Hrvatske ima pravo u slučaju Huanita Luksetića, mladića koji je osuđen na dvogodišnji zatvor zbog uzgajanja marihuane koju je koristio kao lijek za ublažavanje simptoma multiple skleroze, prenosi Anadolija.

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na Opštinskom sudu u Rijeci nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje, no Luksetić se branio tvrdnjom da je kanabis uzgajao radi ulja koje ublažava simptome bolesti, podsjeća agencija.

Optužnica je teretila Luksetića da je u krugu porodičnke kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, te da je zajedno sa saradnikom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje s namjerom da je proda na ilegalnom tržištu.

Nakon što je Županijski sud u Osijeku potvrdio prvostepenu presudu od dvije godine zatvora, Kolinda Grabar-Kitarović je najavila kako će na Luksetića primijeniti institut pomilovanja.

Predmet pomilovanja Luksetića upućen je iz Kabineta predsjednice u Ministarstvo pravosuđa, koje će slučaj, najavljeno je, uskoro obraditi, nakon čega će uslijediti pomilovanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.