Milanović relativni pobjednik izbora, u drugom krugu s Grabar - Kitarović
Milanović, foto:Anadolija

Izbori u Hrvatskoj

Milanović relativni pobjednik izbora, u drugom krugu s Grabar - Kitarović

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vlade lijevog centra Zoran Milanović i aktuelna predsjednica, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora, 5. januara, pokazuju najnoviji rezutati Državne izborne komisije (DIP).

Milanović je relativni pobjednik izbora s osvojenih 29,52 odsto, dok Grabar-Kitarović ima 26,72 odsto.

Treći je kandidat desnice, pjevač Miroslav Škoro s podrškom od 24,44 odsto.

Obrađeno je 98,22 odsto biračkih mjesta.

Milanović je osvojio najviše glasova u tri najveća hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je Škoro osvojio najviše glasova u Osijeku.

Na predsjedničkim izborima učestvovalo je ukupno 11 kandidata.

Predstavnici SDP očekuju da će Milanović pobijediti u drugom krugu i ocjenjuju da su građani već u prvom krugu izabrali smjer kojim želi da se krene u 2020.

S druge strane, HDZ-ovci vjeruju da će oni koji su glasali za Škoru u drugom krugu svoj glas dati njihovoj kandidatkinji i da će ona uvjerljivo pobijediti.

U prvom obraćanju javnosti nakon objavljivanja rezultata, pobjednik prvog kruga Zoran Milanović se zahvalio i onima koji su glasali za njega i onima koji nisu. 

"Idemo u drugi krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim od početka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam to sam ja. Za dvije nedelje biće ono što će biti. Nikakve gorčine ni straha nema u meni", poručio je Milanović. 

Dodao je da će se boriti za glasove svih onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu.

Nešto kasnije, pristalicama se obratila i Kolinda Grabar Kitarović. Ona je u izborni štab stigla nešto posle predsjednika HDZ-a i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Ona se zahvalila svim, kako ih je nazvala "sukandidatima a ne protivkandidatima", kao i biračima koji su joj omogućili put u drugi krug.

2019122223997160850591420Web

Grabar-Kitarović, foto:Anadolija

Očekvano, poslala je poruku i onima koji su glasali za Miroslava Škoru.

"Znam da ste htjeli izraziti nezadovoljstvo i čula sam vašu poruku. Ali sada nije vrijeme da se dijelimo. Punih 15 godina trebalo je da u Hrvatsku vratimo zajedništvo. Ne smijemo dopustiti da se to razara", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.