Francuska: Misterija koju more već 30 godina izbacuje na obalu (FOTO)

Francuska: Misterija koju more već 30 godina izbacuje na obalu (FOTO)

Širom francuske obale već više od 30 godina dešava se neobična pojava – more neprestano izbacuje na obalu plastične telefone u obliku Garfilda.

Kako piše francuski portal Francetvinfo.fr, retro-telefoni u obliku Garfilda, strip-mačke iz 1978. godine, ponovo su pronađeni na više plaža na obali sjeverozapadne Francuske. 

Telefoni veličine od oko 30 centimetara i napravljeni od tvrde narandžaste plastike, popularne tzv. banane već poslednjih 30 godina se pojavljuju na ovim plažama.

Nadležni kažu da je samo prošle godine more izbacilo 200 primjeraka ovakvih telefona, koji se uglavnom pojavljuju u radijusu od 24 kilometra. 

“Nikada ne prestaje, sa svakim čišćenjem plaže mi pronađemo tri-četiri telefona ili njihove djelove. Njihovo stanje je nevjerovatno. Toliko su očuvani da se čak ni boja nije skinula“, kaže Le Mur, predsjednica organizacije Viltansou, koja je prva prijavila neobičan problem u ovom dijelu Francuske.

Pretpostavlja se da telefoni koji su bili popularni osamdesetih potiču sa teretnog broda koji je potonuo još osamdesetih u obližnjem Brestovom zalivu.

Još je zanimljivije da kompanija koja posjeduje licencu za proizvodnju ovakvih telefona nema pojma ništa o tome, pa se pretpostavlja da su u pitanju bile kopije koje su nesrećno završile. 

Do tada, telefoni Garfilda su postali motiv za stanovništvo okolnih gradova da redovno dolazi i čisti plažu jer pronalazak jednog telefona smatraju pronalaskom blaga.

 

 

 

B92

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.