CG vodeća država u regionu u pogledu sprovođenja procesa monitoringa reforme javne uprave
Radionica u Budvi

Održana radionica „Evaluacija i monitoring strategije reforme javne uprave“

CG vodeća država u regionu u pogledu sprovođenja procesa monitoringa reforme javne uprave

Dvodnevna radionica „Evaluacija i monitornig Strategije reforme javne uprave“ održana je 18. i 19. februara u Budvi, u organizaciji Ministarstva javne uprave i SIGMA-e.

Predstavnik OECD SIGMA za Crnu Goru, Timo Ligi ukazao je da je Crna Gora vodeća država u regionu u pogledu sprovođenja procesa monitoringa reforme javne uprave. Takođe, istakao je da je na radionici diskutovano o idejama koje će u budućnosti unaprijediti proces izvještavanja i  naglasio da je radionica bila posvećena i pripremi procesa evaluacije Strategije reforme javne uprave 2016-2020. u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

V.d generalnog direktora Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje NVO, Marija Hajduković istakla je da je proces monitoringa u Crnoj Gori kvalitetno uspostavljen, te da omogućava praćenje implementacije reforme na nivou ispunjenja ciljeva i indikatora uspješnosti. Ona  je kazala da Ministarstvo javne uprave trenutno priprema Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za 2018. godinu, te da je ova radionica organizovana sa ciljem da se dobijeni podaci dodatno  sagledaju i analiziraju

Tokom radnih sesija, učesnici radionice su ukazali da je, kroz mjerenje uspostavljenih indikatora, ostvaren napredak u oblasti reforme javne uprave, što će biti prikazano u Izvještaju o realizaciji Startegije reforme javne uprave za 2018. godinu. Uz to, učesnici su bili posvećeni pripremi procesa evaluacije strateškog dokumenta.

"Pozitivni iskoraci posebno su vidljivi u oblasti organizacije i odgovornosti u sistemu javne uprave kroz smanjenje broja organa državne uprave, smanjenje broja slučajeva ćutanja administracije, te u oblasti pružanja elektronskih usluga, kao i elektronske razmjene podataka", konstatovano je na radionici.

Uz to, učesnici su se saglasili da je za 2018. godinu napravljen napredak u oblasti službeničkih odnosa u dijelu stvaranja pretpostavki za punu implementaciju Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Takođe, radionica je bila prilika da se otvore pitanja problema u implementaciji određenih aktivnosti, te da se pronađu mehanizmi za njihovo prevazilaženje.

Godišnji Izvještaj će biti sačinjen do 1. aprila, nakon čega će biti razmatran na sjednici Savjeta za reformu javne uprave, a potom i na sjednici Vlade Crne Gore.

Pored članova Međuresorskog operativnog tima za koordinaciju u implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave i eksperata SIGMA, Radionici je prisustvovala predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.