Afera
ilustracija

Aktivnosti specijalnog policijskog odjeljenja

Afera "Atlas": Krivične prijave protiv 200 osoba

Specijalno policijsko odjeljenje u kriminalističkim istraživanjima, koja se odnose na Atlas banku i pravna lica koja su povezana sa tom bankom, podnijelo je krivične prijave protiv 200 osoba zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela.

"Pri tome je pričininjena, do sada utvrđena, materijalna šteta po budžet u iznosu od 3 miliona eura, 15 205 000 eura po Atlas banku i izvršenim krivičnim djelom pranje novca 550 miliona eura", kazao je rukovodilac Odjeljenja Dragan Radonjić Televiziji Crne Gore.

Prije 20tak dana uhapšeno je više navodni članova kriminalne grupe Duška Kneževića osumnjičenih za pranje novca, utaju poreza i doprinosa, primanje i davanje mita i zloupotreba u službenog položaja.

Sumnjalo se da je djelovanjem te grupe oštećen budžet za oko milion eura međutim istražitelji su, kako saznaje TVCG, na tragu nove štete koja će biti veća od milion.

Od početka 2018. prema podacima Specijalnog policijskog odjeljenja, budžet Crne Gore oštećen za oko 47 miliona eura zbog krivična djela iz oblasti visoke korupcije i pranja novca.

U 2018. godini podnijete su i krivične prijave protiv 58 osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina. Trenutno se sprovodi skoro 40 kriminalističkih istraživanja.

"Očekujemo da se ta istraživanja dovedu do kraja i procesuiraju izvršioci krivčnih djela koja su pod opservacijom Specijalnog policijskog odjeljenja", rekao je Radonjić.

Prošle godine izvršeni su pretresi oko 90 stanova i drugih prostorija i oduzeto 25 eksplozivnih naprava, više od 50 hiljada eura, oko 141 hiljada šteka cigareta, veća količina vatrenog oružja  i tehničke opreme.

"Posebno ćemo obratiti pažnju kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, sprejčavanje obračuna i sukoba kriminalnih organizacija  koje djeluju na teritoriji Crne Gore i regiona i nastaviti aktivnosti vezano za suzbijanje korupcije. Te aktivnosti će biti jednake prema svima", naveo je rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja koji trenutno obrađuje 60 naloga Speijalnog državnog tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.