Povraćanje kod djece liječi zaslađeni čaj
Foto: Ilustracija

Treba biti oprezan

Povraćanje kod djece liječi zaslađeni čaj

Kad dijete povraća, treba biti oprezan, jer to može biti simptom mnogih bolesti.

Dijete koje povraća treba pažljivo nadzirati. Nerijetko su takva djeca lošeg opšteg stanja, blijeda i izmučena. Potrebno je dijete umiriti (strah može povećati nagon za povraćanjem) i pokušati nadoknaditi izgubljenu tečnost.  

Gubitak tečnosti je značajno veći ako dijete ima i povišenu temperaturu. Sve što se unosi u želudac treba davati u malim i čestim obrocima (kašičicu po kašičicu).

Obično je dijete gladno i troši svoje zalihe masnog tkiva. Pritom u krvi nastaje aceton koji sam po sebi stvara mučninu. Stoga je u tečnost koju dajete djetetu potrebno staviti šećera.

Ako dijete nema proliv, najbolje je skuvati blagi čaj od breskve ili marelice, ohladiti ga na sobnu temperaturu i jako zasladiti.

Može se davati i mliječna čokolada - kockicu po kockicu. Treba izbjegavati kisele napitke (sokove, druge voćne čajeve).

Ako dijete odjednom unese u želudac veću količinu sadržaja, doći će do povraćanja. Neka djeca dobro prihvataju čaj s oralnom rehidracijskom soli.

Kada potražiti pomoć ljekara:

1. Kad dijete povraća bez zaustavljanja;

2. Kad se izaspe po koži;

3. Kad se žali da ga boli glava, grlo ili stomak;

4. Kad je lošeg opšteg stanja;

5. Kad je temperatura viša od 40 stepeni;

6. Kad je promijenjeno stanje svijesti (pospano, teže kontaktibilno) i

7. Ako je dijete mlađe od 12 mjeseci.

Izvor: Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.