Zahtjev SDP-a: Zbog rasta cijena struje saslušati ministarku ekonomije
Dragica Sekulić

Zahtjev SDP-a: Zbog rasta cijena struje saslušati ministarku ekonomije

Klub poslanika SDP uputio je odboru za ekonomiju, finansije i budžet zahtjev za kontrolno saslušanje Dragice Sekulić, ministarke ekonomije u Vladi Crne Gore, povodom povećanja cijene električne energije od strane A.D. Elektroprivreda Crne Gore.

"Građani Crne Gore neprijatno su iznenađeni visinom računa za struju za januar mjesec, u kojem je došlo do značajnog povećanja iznosa na računu zbog uvođenja posebne tarife “OIE 2” po kojoj građani plaćaju nekoliko eura više za obnovljive izvore energije nego do sada, čime je cijena struje povećana za preko 2% bez ikakve najave.

Pored toga, imamo najavu povećanja cijena električne energije od strane EPCG od 2.7% do 6%, već od 1.marta 2019.godine, kroz uvođenje tarifnih paketa koji su potpuna novost za naše građane i koji će bez pripreme i prave analize biti prinuđeni da biraju određene tarife na osnovu kojih slijedi novo uvećanje računa", navodi se u saopštenju SDP-a.

Realna kupovna moć građana je u 2018-toj godini, po zvaničnim podacima, pala za 3%, dok će po najavama Vlade zbog zamrzavanja rasta plata u 2019-toj i 2020-toj pasti za još najmanje 3%, dodaju iz ove partije.

"Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode, i drugu akciznu robu, kao i da imamo povećanje osnovne stope PDV-a, da je na snazi krizni porez na plate,  jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana.

Električna energija predstavlja jednu od najznačajnih stavki u budžetima svake crnogorske porodice, a takođe predstavlja najznačajniji input za većinu roba i usluga koje se prodaju u našoj zemlji, te je stoga nužno da se održi kontrolno saslušanje ministarke ekenomije koja bi pred odborom i javnošću objasnila razloge za ova poskupjenja", saopšteno je.

Saslušanje je kako dodaju iz SDP-a nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je protekle godine ostvarila najveći profit u zadnjoj deceniji, pa je bitno da resorna ministarka objasni što su razlozi za povećanja cijene električne energije koji će po oba osnova iznositi od 5.5% do čak 8.7%

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.