Hrvatsko-crnogorski forum: Saobraćajna povezanost prepreka boljoj privrednoj saradnji
Ivan Saveljić, foto:AA

Hrvatsko-crnogorski forum: Saobraćajna povezanost prepreka boljoj privrednoj saradnji

Danas se održava Hrvatsko-crnogorski privredni forum u organizaciji Hrvatske privredne komore (HGK) i Privredne komore Crne Gore (PKCG) na kojem se okupilo stotinjak predstavnika hrvatskih i crnogorskih kompanija s ciljem uspostavljanja poslovne saradnje i razmjene iskustava.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić ocijenio je robnu razmjenu između dvije zemlje nedovoljnom s obzirom na njihovu bliskost i povezanost te ocijenio kako je najveća prepreka u ostvarenju bolje privredne saradnje neadekvatna saobraćajna povezanost.

Barbarić je naveo kako dva glavna grada, Zagreb i Podgorica, još uvijek nemaju direktnu avionsku liniju, a pomak u cestovnoj povezanosti, najavio je, ostvariće se izgradnjom nove ceste od Dubrovnika do granice sa Crnom Gorom.

U Crnoj Gori trenutno posluje dvadestak hrvatskih kompanija i zastupništava, a od 1993. do polovine 2018. Hrvatska je u Crnu Goru investirala ukupno 245 miliona eura. U prvih 11 mjeseci 2018. godine bilježi se porast izvoza za 5 posto sa sveukupnom robnom razmjenom od 179 miliona eura u istom periodu.

Prostor za razvoj saradnje moguć je na polju energetike i saobraćaja, posebno u obnovi željezničkih vozila, graditeljstva, posebno rekonstrukciji luka i marina.

2019021323491794941635563Web

Foto:AA

Jačanje saradnje moguće je i na poljima IT-ja i turizma, koji su u obje zemlje u porastu, kroz razvoj saradnje turističkih agencija za goste koji obilaze regiju te kroz razmjenu iskustava o održivom turizmu.

"Svako jačanje saradnje danas priprema je za potencijale koji nas tek očekuju pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji kojeg kao Republika Hrvatska izuzetno podržavamo", zaključio je Barbarić.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić naglasio je kako je Crna Gora u izvozu regionalno i evropski orijentisana zemlja te poručio kako je Hrvatska jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera Crne Gore.

"Mi se sada takmičimo u regionu i nije bitno jesmo li bolji ili gori samo od zemalja regiona, već u odnosu na najkonkurentnije i najnaprednije privrede na svijetu, što stvara pozitivan pritisak na učinak domaćih poduzetnika", kazao je Saveljić.

Istakao je važnost saradnje dvije zemlje na privlačenju sredstava iz EU fondova na području ekologije i energetske efikasnosti.

Naveo je najznačajnija hrvatska preduzeća u Crnoj Gori, a to su Hrvatski telekom, INA Crne Gore, Mercator i Karisma Adriatic te istakao kako ukupne hrvatske investicije iznose 66,6 miliona eura.

Nakon predstavljanja ekonomskih i investicijskih potencijala zemalja, u okviru privrednog foruma održavaju se B2B razgovori 35 predstavnika crnogorskih i preko 70 hrvatskih kompanija.

Privredni forum održava se posljednjeg dana manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.