Razmatrali koncepte jačanja kapaciteta CG za upravljanje zalihama naoružanja i municije
Foto:MOD

Razmatrali koncepte jačanja kapaciteta CG za upravljanje zalihama naoružanja i municije

Ministarstvo odbrane Crne Gore domaćin je sastanka na kojem predstavnici više međunarodnih organizacija i savezničkih i partnerskih država razmatraju koncepte jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije.

Skup u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, otvorila je danas generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane Crne Gore Alma Ljuljanaj-Jovićević.

"Na sastanku se razmatraju budući projekti rekonstrukcije skladišta ubojnih sredstava VCG, mogućnosti obuke predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u oblasti upravljanja životnim ciklusom naoružanja i municije, nabavke mobilnih i stacionarnih laboratorija za ispitivanje stabilnosti baruta, kao i modeli za rješavanje problema preostalih viškova ubojnih sredstava u skladištima VCG", saopšteno je iz Ministarstva.

Sastanku prisustvuju delegacije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP), NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA), Organizacije ITF- Enhancing Human Security, kao i predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švajcarske, ali i MUP-a, Uprave policije i Ministarstva vanjskih poslova. Naime, cilj skupa je i razmatranje potreba MUP-a i Uprave policije za rješavanje njihovih viškova ubojnih sredstava, projekata sigurnog skladištenja u njihovom sistemu, kao i eventualno objedinjavanje projekata na pomenute teme na nacionalnom nivou.

Direktorat za materijalne resurse izradio je Master dokument za naoružanje, ubojna sredstva i njihovo sigurno skladištenje za naredni srednjoročni period, kojim se definišu obaveze međunarodnih aktera u izradi i realizaciji projekata.

Šef delegacije OEBS-a, Luka Buhin je istakao da će OEBS sa drugim međunarodnim organizacijama i partnerskim državama podržati Crnu Goru i njene napore na putu jačanja svoje bezbjednosti.

Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške Crnoj Gori na  unaprjeđenju odbrambenog sektora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.