Kritično u četiri opštine u BIH, Hrvatska strahuje od izlivanja rijeka (VIDEO)
Busovača, Foto:FUCZ

Poplave u regionu

Kritično u četiri opštine u BIH, Hrvatska strahuje od izlivanja rijeka (VIDEO)

Obilne padavine i topljenje snijega juče i prekjuče izazvale su bujanje rijeka, posebno na području dvije županije u Hrvatskoj, zbog čega su proglašena stanja vanrednih mjera odbrane od poplava.

Obilne kišne padavine koje tokom 2. i 3. februara na području Istarske, Primorsko-goranske i dijelu Ličko-senjske županije te topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvali su vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu bujičnih voda, izvijestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUPRH).

Zbog toga je proglašeno vanredno stanje na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama, odnosno vanredne mjere odbrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica: Raša, Mirna, Dragonja, Boljunčica, Jadova, Novčica, Bogdanica i Kupa, javlja Anadolija.

Smanjenje padavina očekuje se u ponedjeljak 11. februara, izvijestio je MUP, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka s postupnim ukidanjem proglašenih mjera odbrane od poplava.

Vodostaji Save su od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju, a nizvodno su vodostaji u porastu, čemu će doprinijeti i sve desne pritoke. Na većini hidroloških stanica vodostaji su dosegnuli ili će tokkom današnjeg dana dosegnuti pripremno stanje odbrane od poplava, izvještava MUP RH.

Vodostaji Dunava su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih i srednje niskih voda.

Snažna kiša i visoki vodostaji rijeka izazvali su velike probleme u Sloveniji, naročito u zapadnom dijelu zemlje. Najviše je kiše palo na području Ilirske Bistrice, a zbog izlivanja nekoliko rijeka i potoka zatvorene su neke saobraćajnice. Zbog kiše i otapanja snijega u Sloveniji i dalje rastu vodostaji Save i njenih pritoka, kao i reke Drave, prenosi HRT.  

Kritično u četiri opštine u BiH 

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tokom noći je djelimično normalizovano, ali u nekoliko mjesta u centralnom dijelu zemlje i dalje su na snazi vanredne mjere, saopštila je Uprava civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogode i dalje je na snazi u opštinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila, prenosi Hina.

Busovaca

Busovača, Foto:FUCZ

Na terenu se i dalje nalazi stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima koji i dalje pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju štete na objektima.

Tokom noći normalizovan je saobraćaj na većini regionalnih puteva koje je poplavila voda, ali je i dalje u prekidu saobraćaj na putu između Novog Travnika i Bugojna, gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Saobraćaj je otežan i kanjonom rijeke Plice, gdje je djelimično poplavljena saobraćajnica između Mrkonjić Grada i Jajca.

U Kaknju je, nakon povlačenja vode, započelo uklanjanje mulja i saniranje saobraćajnica i sanacija oštećenih puteva, prenosi sarajevski Kliks.

Svi putni pravci na području Kaknja su prohodni, a tokom dana biće izvršeno nasipanje oštećenih puteva kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj.

Kako se navodi, očekuje se i normalizacija vodosnabdijevanja u naseljima Kubure i Lozančići, koja su ostale bez vode nakon što je vodena bujica pokidala vodovodne cijevi.

Mještani naselja u Kantonu Sarajevo u dolini rijeke Bosne, Željeznice i Zujevine, koja su u toku jučerašnjeg dana poplavljena, izbacivali su tokom noći vodu iz svojih kuća.

Najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i delovima Rajlovca i Reljeva. 

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić izjavio je da je u Hadžićima i Pazariću, zbog poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

"Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. I dalje je poplavljeno poljoprivredno zemljište u tim opštinama zbog otapanja snijega s okolnih planina", kazao je Džihić.

Anadolija/RTS

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.