Riješen višedecenijski spor: Od danas zvanično - Sjeverna Makedonija!
Foto:EPA-Nake Batev

Grčki parlament podržao sporazum o imenu

Riješen višedecenijski spor: Od danas zvanično - Sjeverna Makedonija!

Grčki parlament podržao je sporazum o imenu Sjeverna Makedonija čime riješen grčko-makedonski spor dug 28 godina.

U parlamentu Grčke danas je raspravljano o Sporazumu iz Prespe koji se tiče prevazilaženja višedecenijskog spora o imenu Makedonije, zemlje koja se od danas zvanično zove Sjeverna Makedonija. 

U parlmanetu koji broji 300 zastupnika 153 su glasala "za", 145 je glasalo "protiv", dok je jedan zastupnik ostao suzdržan. 

Sporazum su podržali svi zastupnici vladajuće grčke partije Syriza, njih 145, te još osam zastupnika iz nekoliko drugih partija. 

Nakon što je i Grčka podržala pomenuti sporazum, obje zemlje su ispunile ranije data obećanja.

Tako se očekuje da Makedonija pod imenom Republika Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.