Venecuela povlači diplomatsko osoblje iz SAD, stotine uhapšenih tokom protesta
Sa protesta, foto:Reuters

Politička kriza

Venecuela povlači diplomatsko osoblje iz SAD, stotine uhapšenih tokom protesta

Tokom protesta, koji se od početka sedmice održavaju u Venecueli, privedeno je 268 osoba.Međutim, izvori opozicije navode da su privedene 364, a poginulo 26 osoba.

Komandant jedinice za stratešku odbranu Vilijam Serantes Pinto izjavio je za lokalne medije da je privedeno 268 osoba, koje su bile umiješane u nerede od ove sedmice. 

Centar za posmatranje socijalnih problema u Venecueli, koji djeluje pri opoziciji, naveo je da je tokom nereda poginulo 26 osoba. Međutim, zvanične institucije se još nisu oglasile u vezi s ovim navodima, javlja Anadolija.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Huan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom.

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida.

Maduro je sinoć saopštio da je donio odluku o povlačenju kompletnog diplomatskog osoblja iz SAD.

Istakao je da će njegova zemlja zatvoriti ambasadu i konzulate u SAD-u, napominjući da je već pozvao nazad u zemlju kompletno diplomatsko osoblje Venecuele.

U obraćanju u prijestonici Karakasu, Maduro je naglasio da je njegova zemlja već prekinula diplomatske odnose sa SAD-om.

Dodao je da će se diplomatsko osoblje Venecuele iz SAD-a u subotu vratiti u domovinu.

S druge strane, ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez je izjavio da je vojska uz predsjednika države Nikolasa Madura.

Ministar odbrane je novinarima kazao da se u Venecueli već duže vrijeme uz međunarodnu podršku priprema državni udar. Istakao je da je vojska Venecuele uz predsjednika Madura.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.