Berlin Dan žena proglasio neradnim praznikom
Foto: Ilustracija

Signal za napredak

Berlin Dan žena proglasio neradnim praznikom

Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. mart, proglasio neradnim praznikom.

"Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena" - rekla je Deri Čaglar, portparol za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada i savezne pokrajine Berlin.

Odluku su podržale i stranke Ljevica i Zeleni s kojima SPD u Berlinu ima vladajuću koaliciju.

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritikovale su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije neradnim danom. 

Zeleni su odbacili ovu ideju tvrdeći da se radi o vjerskom prazniku samo za protestante, dok je Dan žena "praznik za sve žene“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.