Prosvjetni radnici protestuju u Atini, kratki sukob s policijom (FOTO)
Foto: AA

Prosvjetni radnici protestuju u Atini, kratki sukob s policijom (FOTO)

Prosvjetni radnici i drugi državni službenici zatvorili su danas satima centar Atine tokom protesta organizovanih zbog novih kriterijuma za zapošljavanje nastavnika, razmatranih u grčkom parlamentu.

Oko 3.000 građana okupilo se na protestu ispred zgrade parlamenta, ometajući na ovaj način javni prevoz oko pet sati dok je policija preusmjeravala saobraćaj dalje od Trga Sintagma.

Planirali su da ostanu tu sve dok predstavnici vlasti ne glasaju o predloženom sistemu zapošljavanja, javlja Anadolija.

2019011723446992540829805Web

Foto: AA

Krovni sindikat državnih službenika Adedi pozvao je na 24-satni štrajk javnog sektora u četvrtak kako bi na ovaj način podržali zahtjeve prosvjetnih radnika.

Štrajkom su uglavnom pogođene škole, jer je u većini danas odgođena nastava. 

Nekoliko desetina demonstranata nakratko se sukobilo s policajcima, koji su blokirali njihov pristup parlamentu. Međutim, nije bilo prijavljenih povreda ili hapšenja.

Prosvjetni radnici su ranije održali dva protestna marša u Atini i u oba slučaja zabilježeni su sukobi s policijom. 

2019011723446992540829801Web

Foto: AA

U Parlamentu Grčke ranije ovog mjeseca raspravljano je o nacrtu zakona kojim bi bili pooštreni kriteriji u vezi sa zapošljavanjem prosvjetnih radnika u toj zemlji.

Prema nacrtu zakona, smanjen je broj bodova na osnovu iskustva i broja godina provedenih u sektoru obrazovanja, dok se povećava broj bodova kandidata koji su završili postdiplomske i doktorske studije.

2019011723446992540829799Web

Foto: AA

Planirano je da u toj zemlji tokom naredne tri godine bude uposleno još 15.000 prosvjetnih radnika. Ipak, sindikati obrazovanja traže zapošljavanje većeg broja prosvjetnih radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.