Rusija: Tradicionalno kupanje u ledenoj vodi na Bogojavljenje
Foto: AA

Jedan od najstarijih praznika hrišćanske crkve

Rusija: Tradicionalno kupanje u ledenoj vodi na Bogojavljenje

U ruskoj prijestolnici Moskvi obilježen je tradicionalni hrišćanski praznik Bogojavljenje.

U sklopu obilježavanja, vjernici koji su prisustvovali obredu ispred crkve Holi Triniti, okupali su se u ledenoj vodi, javlja Anadolija.

Krštenje ili Bogojavljenje, jedan je od najstarijih praznika hrišćanske crkve koji vjernici obilježavaju 19. januara.

2019011923449965640890119Web

Foto: AA

Bogojavljenje se posebno praznuje u Rusiji gdje se na više od 5.000 mjesta organizuje razbijanje leda na rijekama i jezerima kako bi se vjernici ritualno okupali.

Na ovaj praznik Rusi triput uranjaju u ledenu vodu kako bi se očistili od grijeha i vratili snagu duha.

Medicinski timovi najčešće osiguravaju kupače koje ljekari upozoravaju da kupanje u ledenoj vodi nije štetno samo za potpuno zdrave ljude.

2019011923449965640890125Web1

Foto: AA

Sveštenici, sa druge strane, tvrde da ne postoje pravila koja nalažu vjernicima kupanje u ledenoj vodi. Ipak, ovakvo kupanje na današnji dan praktikuje se od davnina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.