Turci nijesu uložili niti cent od ugovorenih pet miliona, zaposlili 12 od 150 radnika
Sa potpisivanja ugovora, foto: Opština Rožaje arhiva

Stekli se uslovi za raskid ugovora sa “Montenegro vud sandžakli mobilia”

Turci nijesu uložili niti cent od ugovorenih pet miliona, zaposlili 12 od 150 radnika

Stekli su se uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom “Montenegro vud sandžakli mobilia” koja je kupila i zakupila djelove nekadašnjeg Gornjeg Ibra, smatra Branko Vuković.

On je 2015. godine bio na čelu Savjeta za privatizaciju koji je u ime Vlade zaključio ugovor sa tom firmom.

“Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma “Montenegro vud sandžakli mobilia” se obavezala da uloži određeni iznos sredstava u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika. Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora”, rekao je Vujović za Pobjedu.

Da bi sve bilo u zakonskim okvirima, ističe on, neophodno je angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na ,terenu i predložio mjere u skladu sa ugovorom.

Firma “Montenegro vud sandžakli mobilia” je potpisala ugovor o zakupu pogona za proizvodnju panel ploče i postala vlasnik objekta lamelirnice, dijela imovine rožajskog drvoprerađivača. Ugovorom za pogon panela, koji važi sedam godina, bilo je predviđeno da zakupac obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira. Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz. Iako je postojalo obećanje da će se i u tom pogonu otvoriti veći broj radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika. Kompletan furnir koji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj.

Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora. Prema ugovoru bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4.500.000 eura i da u naredne tri godine (do 2018) zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49. Međutim, nije poštovana nijedna stavka iz ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, nije zaposlen niti jedan radnik.

Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja. U firmi su angažovani samo stražari. Menadžment kompanije nije se oglašavao tim povodom. Protekle tri godine u nekoliko navrata proizvodnja je obustavljana zbog nedostatka bukovih trupaca. Međutim, sirovine sada ima dovoljno, skladištena je u dvorištu objekta fabrike.

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković kaže da su izostali očekivani efekti ugovora sa kompanijom “Montenegro vud sandžakli mobilia”.

“Izostala su očekivanja koja smo imali prilikom potpisivanja ugovora o prodaji i zakupu dijela imovine nekadašnjeg Gornjeg Ibra, u smislu najavljene valorizacije tog prostora, odnosno obnavljanja proizvodnje i otvaranja značajnog broja radnih mjesta. Smatram da je interes opštine da se taj prostor što hitnije valorizuje radi bržeg razvoja ove sredine i otvaranja novih radnih mjesta, te podržavam sve inicijative i poteze u koji se kreću u tom smjeru u skladu sa zakonom”, rekao je Nurković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.