Spriječen nezakonit ribolov ostima na Skadarskom jezeru
Foto: NPCG

Spriječen nezakonit ribolov ostima na Skadarskom jezeru

Zajedničkom akcijom Službe zaštite NP Skadarsko jezero i Uprave policije – plovne jedinice, u mjestu Podhum, 17.januara spriječeno je nezakonito vršenje izlova ribe.

"U toku akcije, zatečena su dva lica kako vrše ribolov na nezakonit način upotrebom lampe i osti", saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

zaplsredstva1

Foto: NPCG

Tom prilikom privremeno su oduzeta sljedeća sredstva: limeno plovilo, vanbrodski motor, rezervoar, osti, lampa sa akumulatorom ručne izrade, elektropretvarač, akumulator.

"Zatečena lica su predata nadležnim organima na dalje postupanje", dodaje se u saopštenju.

Iz NPCG, podsjećaju da je način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba definisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.

"Zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti je najznačajnija funkcija Nacionalnog parka, a Služba zaštite je aktivna 24 časa. Pored redovnih aktivnosti Službe zaštite u koordinaciji sa nadležnim inspekcijskim službama i u saradnji sa ribarskim udruženjima i organizacijama, naglašavamo da je od velikog značaja i  angažovanje ukupne društvene zajednice. U tom pravcu, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero apeluju na sve korisnike prostora Parka, posebno na lokalno stanovništvo, da aktivno doprinosi njegovoj zaštiti i bude aktivni saradnik u cilju suzbijanja nezakonitih radnji", saopšteno je.

Takođe ukazuju da novim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi, najniža predviđena kazna za prekršaj iznosi 500 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.