Čak 106 stepeni Celzijusa razlike između dva mjesta na Zemlji!
Foto: ilustracija

Od Rusije do Australije

Čak 106 stepeni Celzijusa razlike između dva mjesta na Zemlji!

Severe Weather Europe saopštio je u petak da je temperaturna razlika između dva ekstremna mjesta čak 106 stepeni Celzijusa.

Naime, u Deljakiru u Rusiji je izmjereno - 57,5 stepeni, a na drugom kraju Zemlje, u Australiji, na aerodromu Tibobura u isto vrijeme je bilo 48,3 stepeni Celzijusa. To je razlika od čak 106 stepeni!

Taj dio Rusije je inače jedno od najhladnijih mjesta na Zemlji i definitivno najhladnije nastanjeno mjesto. Najnižu zabilježenu temperaturu bilježi obližnji Ojmjakon u kojem je 6. februara 1099. izmjereno -67.7 °C.

Istovremeno, toplotni talas u Australiji ušao je u šesti dan u petak, oboreni su toplotni rekordi, a putevi se tope. U Vaučopeu, 373 kilometara sjeverno od Sidneja, objavljeno je da se otapa bitumen na glavnom autoputu zbog čega radnici prskaju područje vodom kako bi ohladili površinu i spriječili lijepljenje asfalta za automobilske gume, izvijestile su lokalne novine Argus.

Toplotni rekordi oboreni su duž istočne Australije nakon što se u petak temperatura vinula na visokih 40 stepeni.

Rekord nije oboren samo tokom dana, najviši rekord tokom australijske noći oboren je u četvrtak u Noni, 800 kilometara zapadno od Sidneja gdje je najniža temperatura preko noći iznosila 35,9 stepeni. Bler Trevin iz Zavoda za meteorologiju izjavio je da je to najtoplija noć ikad zabilježena u Australiji.

"Pet dana smo svjedočili temperaturama koje su se kretale oko 40 stepeni", kazao je Trevin na nacionalnoj televiziji ABC. To je najtopliji januarski period još od 1939. godine. '

Prognostičari kažu da bi se temperaturni uslovi trebali primiriti tokom vikenda do sljedeće sedmice kada se očekuje novi porast temperatura.

"Postoje pokazatelji dolaska novog talasa ekstremnih vrućina do kraja sljedeće sedmice", rekao je Trevin.

Službeni temperaturni rekord u Australiji drži mjesto Odnadata u kojem je 2. januara 1960. godine bilo 'prijatnih' 50.7 °C, piše 24sata.hr.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.