Gradonačelnik Gdanjska preminuo nakon što je izboden nožem na bini
Pavel Adamovič

Gradonačelnik Gdanjska preminuo nakon što je izboden nožem na bini

Pavel Adamovič, gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, preminuo je u ponedeljak nakon što je u nedelju uveče izboden nožem dok je stajao na bini tokom velikog dobrotvornog skupa, saopštio je poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski.

"Nismo mogli da se izborimo", rekao je Šumovski lokalnim medijima, prenosi Rojters pozivajući se na privatnu televiziju TVN.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, Pavel Adamovič, koji je u nedelju veče izboden nožem u predjelu srca i stomaka dok je stajao na bini, bio je u kritičnom stanju nakon petosatne operacije, a u Gdanjsku je za njega bila organizovana akcija prikupljanja krvi.

Jedan od hirurga je rekao da je Adamovič imao "kritične rane u predjelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa". Gdanjski biskup, koji je bio u bolnici tokom operacije gradonačelnika, rekao je da se moli za "čudo".

Adamovič (53) je bio gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine.

Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom 1980-ih. Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat.

Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

Poljsko tužilaštvo saopštilo je da je pokrenuta istraga protiv muškarca koji je optužen da je izbo gradonačelnika Gdanjska, a osumnjičeni će biti ispitan i podvrgnut psihijatrijskom pregledu.

Više poljskih medija izvijestilo je sinoć da je muškarac koji je napao Adamoviča uzviknuo da se zove Stefan i da je bio u zatvoru iako je bio nedužan.

Zamjenik glavnog tužioca Kšištof Šjerak rekao je da je pet tužilaca do sada ispitalo 20 svjedoka i da se pripremaju da ispitaju 27-godišnjeg osumnjičenog, prenosi AP.

Šjerak je naveo da postoje "sumnje" kad je riječ o mentalnom stanju napadača, koji je Adamoviča u nedelju uveče, dok je stajao na bini na kraju velikog dobrotvornog skupa, izbo nožem dugim 14,5 centimetara i nanio mu smrtonosne povrede.

Osumnjičenog će, prema Šjerakovim riječima, pregledati dva psihijatra.

U međuvremenu, poljski ministar pravde Zbignjev Žobro rekao je da tužioci pomno analiziraju sudski proces koji je pre pet godina vođen protiv osumnjičenog, a koji je tada bio osuđen za umiješanost u pljačke banaka i izdržao petogodišnju zatvorsku kaznu.

Žobro, koji je ujedno i glavni tužilac, rekao je da tadašnja zatvorska kazna nije bila dovoljno visoka s obzirom na težinu prestupa.

Tanjug/Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.