Na Kosovu opšti štrajk prosvjetara, traže veće plate
Foto:Anadolija

Na Kosovu opšti štrajk prosvjetara, traže veće plate

Zaposleni u obrazovanju na svim nivoima na cijelom Kosovu danas su stupili u opšti štrajk na neodređeno vrijeme, koji će trajati sve dok se ispuni njihov zahtjev o povećanju plata.

U štrajku su, osim zaposlenih u školama i univerzitetima, po prvi put i zaposleni u vrtićima, a osnovni zahtjev je da se platni koeficijet prosvetarima poveća za 30 posto, javlja Anadolija.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBAShK) Rahman Jašara je s članovima Centralnog štrajkačkog odbora posetio vrtić "Fatosat" i osnovnu školu "Hasan Priština". 

Jašaraj je tom prilikom naglasio da je sindikat od maja mjeseca išao od vrata do vrata, da je održano puno sastanaka sa zvaničnicima, ali da se dijalogom nije riješilo pitanje povećanja platnog koeficijenta za prosvetare kroz zakon o platama, koji je stigao do Skupštine Kosova.

On je istakao da prosvjetari taj zakon smatraju diskriminatorskim i potcjenjivačkim zato što ih rangira na istom nivou s profesijama za koje je potrebno samo osnovno i srednje školsko obrazovanje. 

"Za čuđenje je da su institucije htjele da dozvole da jedan njihov vozač ima platu i koeficijent veći od profesora s fakultetom", kazao je Jašaraj. 

Predsjednik SBAShK-a je naglasio da će štrajk trajati do konkretnog ispunjenja zahtjeva. 

"Štrajk će trajati do momenta kada kosovske institucije izvrše svoje zadatke i realizuju naše zahtjeve za koje su i sami rekli da su legitimni i pravdeni. Pozivam vas na jedinstvo i slogu, jer se borimo da sačuvamo ličnost i autoritet nastavnika", poručio je svim prosvjetarima.

Predstavnik roditeljskog odbora učenika devetih razreda Osnovne škole "Hasan Priština" Ferki Qitaju u ime roditelja je upotpunosti podržao štrajk prosvetara, jer smatra da je to i u interesu djece. 

"Možda ima sumnji zato što djeca sjede kući i gube nastavu ovih dana, ali u odnosu na vrijednost koja se može postići putem vaših zahtjeva sigurno da će koristi imati i djeca i nastavnici", kazao je Qitaku. 

Škole na Kosovu su danas trebale da počnu drugo polugodište, nakon dvonedeljnog zimskog raspusta. Iz sindikata su poručili i da će časovi izgubljeni tokom štrajka biće nadoknađeni. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.