Amfilohije: Ovo sveto mjesto je vjekovima svjedočanstvo bogoljublja i bratoljublja, tako će biti do kraja svijeta i vijeka (FOTO)
Foto: Jovan D. Radović

Tradicionalno nalaganje Božićnih badnjaka pred Cetinjskim manastirom

Amfilohije: Ovo sveto mjesto je vjekovima svjedočanstvo bogoljublja i bratoljublja, tako će biti do kraja svijeta i vijeka (FOTO)

Pred Cetinjskim manastirom danas je obavljeno tradicionalno saborno nalaganje badnjaka.

Po ustaljenoj tradiciji, prvo su badnjake donijeli predstavnici plemena Bajice – Martinovići i Borilovići, a onda i predstavnici oostalih nahija, plemena i mjesta Crne Gore, šaopšteno je iz mitropolije crnogorsko-primorske.

Badnjake je blagosiljao i osveštao Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje vikarnog Episkopa dioklijskog g. Metodija i sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske.

DSC3710

Foto: Jovan D. Radović

U ime plemena Bajice sabrane je pozdravio Goran Martinović riječima da ispred Cetinjskog manastira šalje poruku mira, zdravlja sreće i veselja.

„Čast mi je da ispred plemena Bajica ovu viševjekovnu tradiciju nalaganja badnjaka podijelimo zajedno, da nam ove godine krene sve na bolje, da budete usredsređeni na bližnje svoje, da praštate i volite. Da nas ovaj plamen spaja, da u ljudima vladaju mir i dobro, a u srcima radost blagih dana koji su pred nama“, rekao je on.

DSC3654

Foto: Jovan D. Radović

Amfilohije je, čestitajući Badnje veče i pozdravljajući sabrane tradicionalnim pozdravom „Mir Božji – Hristos se rodi“, rekao da to radi u ime Gospoda mira. ljubavi, bogoljublja i bratoljublja.

DSC3642

Foto: Jovan D. Radović

„Ovo sveto mjesto je vjekovima svjedočanstvo bogoljublja i bratoljublja. Ono je to i danas i tako će biti do kraja svijeta i vijeka“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da na prvom mjestu želi da pozdravi djecu.

„Svi smo mi Božja djeca, ali posebno Hristos Gospod voli dječicu svoju. I rekao je u Jevanđelju: Pustite djecu da dolaze k meni, jer takvih je Carstvo nebesko. Najmilija bića na zemlji Bogomladencu Hristu su djeca. A najljepše dijete između sinova ljudskih jeste upravo on.“, naglasio je Amfilohije.

DSC3699

Foto: Jovan D. Radović

Amfilohije je pozdravio prisutne Starocrnogorce i Bokelje koji su donijeli maslinov badnjak koji je, kako je rekao, najbliži Hristu.

„Drvo maslinovo je simbol mira, pobjede dobra nad zlom, besmrtnosti nad smrtnošću.

„Raduje me da su ovdje i ostali, Brđani – Kuči, Piperi, Bjelopavlići, Bratonožići, Moračani, Rovčani, Vasojevići. Ovdje su i Banjani i naši Durmitorci iz one stare Hercegovine… Sva Crna Gora se danas sabrala oko ćivota Svcetoga Petra Cetinjskoga, kao što se sabirala i kroz vjekove“, kazao je Amfilohije.

DSC3634

Foto: Jovan D. Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski je pozdravio i prisutnu braću Ruse.

„Evo ih, i oni stigli da donesu badnjak“, rekao je Amfilohije uz aplauz sabranog naroda.

Dodao jer da su prisutni i vjernici iz Paragvaja i Argentine.

„Naša Crkva proširila je svoju misiju preko Mitropolije crnogorsko-primorske i na Latinsku Ameriku. Tamo je naš Vladika Kirilo (Bojović), u Buenos Airesu. Koristimo priliku da pozdravimo i njega i sve naše iseljenike odavde, i sve koji pripadaju sada našoj eparhiji, iz Gvatemale, a tamo je naša mati Ines, Gvatemalka koja pripada našoj eparhiji i našoj Crkvi Božjoj. Prizvani su svi narodi da budu članovi Crkve Božije“, naglasio je Amfilohije.

DSC3640

Foto: Jovan D. Radović

Poručio je da Crkva Božija ne dijeli narode.

„Svi su u njoj jedno u Hristu Isusu. To je Crkva Hristova. To je ljubav Božja koja se izlila kroz rođenje Bogomladenca na sve ljude i zemaljske narode. Bog se javio preko rođenja u Vitlejemu kao vječna ljubav i pozvao svako ljudsko biće na ljubav“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Biološki narodi, kazao je Amfilohije, danas imaju ove a sjutra one države i granice.

„A Božji narod je bezgraničan. Jedan Bog, koji je srce toga naroda, je bezgraniočan i On daje svom narodu tajnu bezgraničnosti i vječnosti, neprolaznosti i besmrtnosti, tajnu pobjede života vječnoga nad smrću i prolaznošću“, naglasio je on.

DSC3638

Foto: Jovan D. Radović

Amfilohije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog odlikovao Crkveni hor „Sveti novomučenik Stanko“ iz Nikšića, na čelu s horovođom Lenkom Durutović za blagosloveni dvadesetpetogodišnji trud i staranje za blagoljepije bogosluženja u domu Gospodnjem.

DSC3704

Foto: Jovan D. Radović

Priređen je svečani praznični program u kojem su pored hora „Sveti novomučenik Stanko“, učestvobvali i djeca  s vjeronauke pri Cetinjskom manastiru i narodni guslari Željko Bugarin i Dragomir Perović.

Članice Kola milosrdnih sestara „Kraljica Milena“ pripremile su za sabrani narod posluženje.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.