MANS: Većina institucija krši Zakon o SPI, samo Skupština u potpunosti poštuje zakonske obaveze

MANS: Većina institucija krši Zakon o SPI, samo Skupština u potpunosti poštuje zakonske obaveze

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)je u protekloj godini analizirala spremnost institucija da objave osnovne informacije o njihovom radu, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koji ih obavezuje da proaktivno, na svojim sajtovima, objavljuju određene kategorije podataka.

Iz MANSA su kazali, da je analiza obuhvatila sajtove 139 organa vlasti, uključujući Skupštinu Crne Gore, ministarstva u Vladi Crne Gore, organe državne uprave, Glavni grad, lokalne samouprave i javna preduzeća.

"Većina institucija krši zakon i ne objavljuje propisane informacije, što ograničava javnu kontrolu njihovog rada. Iz tog razloga predstavnici civilnog sektora i medija su prinuđeni da učestalo podnose zahtjeve za informacijama kako bi došli do podataka koji bi, shodno zakonu, morali da budu objavljeni na sajtovima institucija", naveli su iz MANSA.

Ističu, da se samo 6% organa vlasti može smatrati visoko proaktivnim, dok trećina ima srednji nivo proaktivnosti.

"Sa druge strane, 45% organa vlasti vrlo slabo poštuje zakon i spada u nisko proaktivne u informisanju građana, a čak 14% analiziranih organa u cjelosti krši Član 12 Zakona o SPI", kazali su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Ističu da, samo Skupština Crne Gore, u potpunosti poštuje zakonske obaveze, a sve druge institucije koje su bile predmet ove analize, u određenoj mjeri krše Zakon.

"Ministarstva najviše objavljuju opšte informacije o svom radu, a najmanje podatke sadržane u pojedinačnim aktima, koje neposredno ukazuju na rad institucija i izuzetno su značajne za otkrivanje korupcije. Organi u sastavu Vlade su značajno zatvoreniji od ministarstava i većina njih na sajtovima nema ni pola Zakonom propisanih informacija", stoji u saopštenju.

Dodajući, da organi u sastavu Glavnog grada ne objavljuju proaktivno većinu informacija koje su propisane zakonom, polovina nema objavljene čak ni Vodiče za pristup informacijama, a ni jedan nije objavio bilo kakvu vrstu javne evidencije ili registra.

"Ni jedna lokalna samouprava u cjelosti ne objavljuje čak ni osnovne informacije na način propisan Zakonom, a više od polovine jedinica nema objavljen ni Vodič.Javna preduzeća u najvećoj mjeri krše zakon i na svojim sajtovima objavljuju samo opšte podatke. Na primjer, ni jedna državna kompanija nije objavila podatke o primanjima javnih funkcionera u njihovim upravljačkim strukturama", zaključuju iz MANSA.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.