Evo zbog čega parovi odlažu roditeljstvo i zašto je to dobro
Ilustracija

Evo zbog čega parovi odlažu roditeljstvo i zašto je to dobro

Istraživanja su pokazala da su parovi koji su postali roditelji u poznijim godinama najsrećniji...

Uprkos tome što je roditeljstvo u kasnijem životnom dobu povezano sa povećanim rizikom od brojnih komplikacija, naučnici su ustanovili da parovi koji dobiju djecu u poznim godinama veoma pozitivno reaguju na rođenje djeteta. Isto važi i za ljude koji su nadprosječno obrazovani. 

Roditelji između 35 i 49 godina starosti najsrećniji su u periodu oko rođenja djeteta i ta izražena sreća kod njih najduže ostaje prisutna. 

Sreća tinejdžera koji su postali roditelji uglavnom opada vremenom a ne raste čak ni u periodu oko porođaja. 

Kod onih koji su postali roditelji između 23. i 34. godine sreća raste do prvog rođenja, ali nakon godinu ili dvije opada do prosječnog praga, ili se čak spušta ispod prosjeka. 

Rejčel Margolis, profesorka Vestern univerziteta u Kanadi, izjavila je: “Činjenica da kod starijih roditelja koji su obrazovaniji blagostanje raste, za razliku od mlađih i manje obrazovanih koji imaju ravne ili čak nizbrdo putanje sreće mogla bi da bude razlog zašto je odlaganje stvaranja porodice u poslednje vrijeme postalo tako uobičajeno”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.