Bogdanović:  Kulturno – istorijsko nasleđe nije priča o prošlosti – to je priča o budućnosti
Foto: Ministarstvo kulture

Održano kontrolno saslušanje u Skupštini Crne Gore

Bogdanović: Kulturno – istorijsko nasleđe nije priča o prošlosti – to je priča o budućnosti

Na današnjoj 26. sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport održano je kontrolno saslušanje na temu "Zaštita nepokretnih kulturnih dobara u Crnoj Gori".

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je ukazao da Ministartvo kulture ulaže napore da sa tradicionalnog modela zaštite pređe na savremene modele upravljanja kulturnom baštinom.

„Vjerujemo da ćemo sljedeće godine imati najmanje 3 kulturna dobra koja ćemo, čuvajući njihovu autentičnost i ne zadirući u njihov integritet, valorizovati po modelu privatno javnog partnerstva“, dodao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da Ministarstvo u 2018. godini napravilo iskorake u pravcu obezbjeđivanja vanbudžetskih sredstava za unapređenje kulturne baštine, naveli su iz Ministarstva kulture.

„Upravo u ovoj godini smo počeli sa realizacijom 3 projekta finansirana iz predpristupne pomoći Evropske unije, gdje smo na 2 projekta vodeći partneri, čija je ukupna vrijednost 6 miliona eura, a od čega Ministarstvo kulture bespovratno dobija 2 miliona eura. Takođe, predali smo aplikaciju za još 2 projekta vrijedna 3 miliona eura. Znači, Ministarstvo ima proaktivan pristup u pravcu obezbjeđivanja dodatnih, vanbudžetskih sredstava za unapređenje i valorizaciju kulturne baštine. Pokrenuli smo koncept kreativnih habova, koji će biti svojevrsno jezgro kreativnosti naših umjetnika i umješnosti crnogorskih preduzetnika. Već naredne godine ćemo raditi na uspostavljanju 2 haba u Kotoru i Baru, a možda započeti i radove na habu u Podgorici.“ istakao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima ova godina je bila i prva godina razvoja kreativnih industrija – segmenta koji treba da rezultira novim radnim mjestima u kulturi.

„Dobili smo prvih 10 proizvoda koji su, pod brendom „Kreativ Montenegro“ kreirali crnogorski umjetnici, a izradili naši preduzetnici. Riječ je o sinergiji koja treba da generiše nove ideje i vizije, a u krajnjem da kreira nova radna mjesta i valorizuje potencijal našeg stvaralaštva“, pojašnjava Ministar kulture.

On je podsjetio da je 10. decembra Ministarstvo kulture dobilo novi polugodišnji izvještaj u vezi sa revizijom dvije muzejske jedinice.

"Niti proces revalorizacije, niti proces revizije određenih muzejskih jedinica nije moguć u kratkom vremenskom roku. Do sada je završena revizija dvije muzejske jedinice. U martu ćemo imati opipiljive rezultate za dvije muzejske jedinice, i to: Etnografski i Umjetnički muzej, odnosno znaćemo šta ta revizija konkretno sadrži o predmetima koji su nestali. Moguće da neki od tih predmeta budu pronađeni u nekom od depoa. Rok za raviziju ostalih muzejskih jedinica je 26. jun 2019. godine", naveo je Bogdanović.

Govoreći o zakonskoj regulativi, Bogdanović je podsjetio da su donešena četiri nova zakona, Zakon o zaštiti kulturnih dobara, Zakon o muzejskoj djelatnosti, Zakon o bibliotečkoj djelatnosti i Zakon o arhivskoj djelatnosti, kao i oko 40 podzakonskih akata, kojima je otpočeo proces implementacije navedenih zakona. Takođe, donešen je i Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, koji je od bitnog značaja za očuvanje UNESCO statusa.

Tokom rasprave, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da kulturno – istorijsko nasleđe nije priča o prošlosti – to je priča o budućnosti i Ministartvo kulture radi na tome da kultura bude generator ekonomskog razvoja lokalnih zajednica, a ne samo rashodna strana budžeta!
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.