Fotografisanje, nošenje oružja, osmatranje:Šta detektivi smiju, a šta ne po novom zakonu?
Ilustracija

Fotografisanje, nošenje oružja, osmatranje:Šta detektivi smiju, a šta ne po novom zakonu?

Vlada je usvojila predlog zakona o detektivskoj djelatnosti, kojim se bliže uređuje rad detektivskih agencija, odnosno privatnih detektiva koje građani mogu da angažuju.

Iako je Crna Gora prije više od deset godina pravno definisala okvir za obavljanje detektivske djelatnosti, broj detektivskih agencija nije veliki.     

Predlogom zakona predviđeno je da dozvolu i odobrenje za obavljanje djelatnosti, kao i detektivsku legitimaciju, izdaje policija. Detektivi neće smjeti da nose vatreno oružje, upotrebljavaju druga sredstva prinude, niti da osmatraju, prate i fotografišu izuzev na javnim mjestima.

Da bi se dobila dozvola za obavljanje detektivske djelatnosti potrebno je da, osim ispunjavanja opštih uslova, kandidat ima prebivalište ili odobren boravak u Crnoj Gori, poznaje crnogorski jezik i pismo u mjeri koja omogućava osnovnu komunikaciju, ali i da ima položen stručni ispit za obavljanje detektivskih poslova.

Kako je definisano Članom 9 predloga zakona, osobi koja sa uspjehom završi program obuke za obavljanje detektivskih poslova izdaje se sertifikat o stručnoj osposobljenosti, a stručni ispit polaže se pred komisijom koju obrazuje ministar unutrašnjih poslova. Osposobljavanje kadra, kako se navodi, vrši "organizator obrazovanja odraslih koji ima licencu izdatu u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih".

Da bi se dobilo odobrenje za obavljanje detektivske djelatnosti potrebno je imati firmu upisanu u Centralni registar privrednih subjekata za obavljanje detektivske djelatnosti, u toj firmi  zaposleno odgovorno lice koje ima dozvolu za obavljanje detektivskih poslova, te odgovarajuće prostorije.

Detektivski poslovi obuhvataju: prikupljanje informacija; uvid u lične i druge podatke; osmatranje, praćenje i fotografisanje na javnom mjestu i obradu ličnih i drugih podataka.

Detektiv može da prikuplja informacije o licima koja su nestala ili su sakrivena, dužnicima, autorima ili pošiljaocima anonimnih pisama; licima koja su stranci prouzrokovala štetu; predmetima koji su izgubljeni, nestali ili ukradeni; dokaznom materijalu potrebnom za zaštitu i dokazivanje prava stranke pred sudovima i drugim organima, odnosno organizacijama, koji u postupcima odlučuju o tim pravima; uspješnosti lica u obavljanju poslova i uspješnosti poslovanja privrednih društava i drugih pravnih lica.

Detektiv koji je u vršenju ugovorenog posla saznao za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, ili prekršaj sa elementima nasilja, dužan je da o tome, bez odlaganja, obavijesti policiju ili nadležnog državnog tužioca.

Detektiv može da prikuplja informacije neposredno od lica na koja se podaci odnose, ili od lica koja su spremna da daju podatke, kao i iz javno dostupnih izvora. Podatke do kojih je došao u vršenju ugovorenih poslova detektiv može obrađivati samo u svrhu radi koje su prikupljeni i dužan je da te podatke čuva u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Detektivski poslovi mogu se obavljati isključivo na osnovu pisanog ugovora zaključenog između privrednog društva, drugog pravnog lica, odnosno preduzetnika koje obavlja detektivsku djelatnost i stranke, kao i posebnog, ovjerenog punomoćja stranke.

Državni organi, organi lokalne samouprave, lokalne službe, privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici dužni su da, na zahtjev detektiva, u primjerenom roku stave na uvid informacije, spise i dokaze kojima raspolažu.

Kako je precizirano članom 23 predloga zakona, osmatranje, praćenje i fotografisanje mogu se obavljati samo na javnom mjestu, kao i na javno dostupnim prostorima otvorenog i zatvorenog tipa. Javnim mjestom smatra se mjesto kojem je slobodan pristup svakom licu (ulica, trg, javni put, pristanište, plaža, park, čekaonica, radni prostor, ugostiteljski objekat i sl.), a javno dostupnim prostorima otvorenog i zatvorenog tipa smatraju se sportski objekat, bioskopska ili pozorišna dvorana, sredstvo javnog prevoza, izložbena prostorija, kao i drugi prostor koji se koristi za javno okupljanje, sportske ili druge priredbe.

Detektivi koji imaju odobrenje za obavljanje detektivskih poslova izdato od države članice Evropske unije, ili države ugovornice Ugovora o evropskom ekonomskom prostoru, mogu na teritoriji Crne Gore obavljati detektivske poslove.

Izvor: Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.