Za odbijanje svjedočenja mora postojati kazna
Blagota Mitrić

Za odbijanje svjedočenja mora postojati kazna

Neustavno je Zakonom o krivičnom postupku propisivati način, proceduru i visinu kazne za onoga ko odbije da svjedoči, ali to ne znači da ovaj institut može ostati van norme. Polazeći od pravnog načela da je svjedočenje građanska dužnost i obaveza, zalažem se za to da odbijanje svjedočenja mora imati svoj izraz u kažnjavanju. U suprotnom, svaki sudski postupak bio bi uskraćen za važno dokazno sredstvo koje se zove svjedok, kaže za Pobjedu Blagota Mitrić, profesor u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda.

Član 119 Zakonika o krivičnom postupku predviđa da “ako svjedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja ili opravdanog razloga udalji sa mjesta gdje treba da bude saslušan, može se narediti da se prinudno dovede, a može se i kazniti novčano do 1.000 eura. Ako svjedok dođe i, nakon što bude opomenut i upozoren u skladu sa članom 113 stav 2 ovog zakonika, odbije bez zakonskog razloga da svjedoči, može se kazniti novčano do 1.000 eura, a ako i poslije toga odbije da svjedoči, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca”, navodi se u stavu 2 člana 119 ZKP-a.

Ta odredba prvi put je primijenjena na poslanika Skupštine Crne Gore, kada je Nebojša Medojević (DF) 30. novembra ove godine stavljen u zatvor po nalogu Višeg suda. Ustavni sud je, po službenoj dužnosti, pokrenuo ocjenu ustavnosti odredbe 119, stav 2 ZKP-a, jer se njom, kako se navodi u obrazloženju, propisuje oduzimanje čovjekove slobode, nezavisno od toga kako se to oduzimanje pravno kvalifikovalo.

Mitrić kaže da je odredba 119 ZKP-a sa razlogom izazvala veliku pažnju javnosti i razne, kako je rekao, “stručne i nestručne komentare”.

“Zato što ova odredba, po mom sudu, ima mnogo ustavno-pravnih nejasnoća i dilema. Kao prethodno pitanje postavlja se obaveza zakonodavca da, polazeći od instituta svjedočenja kao građanske dužnosti, ovo pitanje uredi na ustavan način. Citirana važeća odredba ne zadovoljava ovom zahtjevu iz više okolnosti. Prvo, treba poći od nesporne činjenice da je neustavno ZKP-om propisivati način, proceduru i visinu kazne za onog poslanika koji odbije da svjedoči. Ovo zbog toga što se ne može procesnim zakonom, kao što je ZKP, propisivati materijalno-pravna norma koja uređuje ovo eventualno krivično djelo, uslovno nazvano “odbijanje svjedočenja” i tim istim procesnim zakonom automatski propisivati vrstu i visinu kazne, bez prethodno utvrđenog postupka i razrađenih kriterijuma, nego to spada “u nadležnost” materijalnog prava, konkretno Krivičnog zakonika”, objasnio je Mitrić.

On je istakao da “treba normirati ovo djelo, kao i svako drugo, na primjer “ko odbije bez zakonskog razloga da svjedoči, kazniće se novčanom ili kaznom zatvora”, pri čemu treba propisati minimum, maksimum, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, zatim eventualnu uslovnost kazne i sve što spada u normiranje jednog krivično-pravnog odnosa, u skladu sa Ustavom.

Osim toga, profesor Mitrić ističe da su ovom odredbom ZKP-a propisane dvije kazne za jedno isto djelo, što je, smatra, neustavno u odnosu na ustavno načelo “Ne može dva puta o istom”.

“Treće, novim propisivanjem pitanja svjedočenja, kao građanske dužnosti i obaveze, može se postaviti pravna dilema šta ćemo sa ostalim smrtnicima koji nemaju nikakav imunitet. Lica koja imaju imunitet ne mogu biti pod krivičnim progonom, bez odluke Skupštine, osim u jednom slučaju. Da li ovim dovodimo u pitanje ustavno načelo “o jednakosti građana pred zakonom bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo”? Mislim da i za njih važi samo ona norma koja će biti koncipirana sa nabrojanim kriterijumima, a ne ovako, narodski rečeno ,,odokativno”, kako je propisivao član 119 ZKP-a”, istakao je Mitrić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, iz svega proizilazi kažnjivost “odbijanja svjedočenja”, jer bi, kako je rekao, u protivnom svaki sudski postupak, iz bilo koje oblasti, bio uskraćen za jedno važno dokazno sredstvo, koje se zove svjedok.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.