Mitrić: Abazović u sukobu interesa, manjinska Vlada neustavna
Blagota Mitrić

"Oponiraju mi neki koji su u vrtiću bili dok sam ja 1993. pisao prvi Ustav"

Mitrić: Abazović u sukobu interesa, manjinska Vlada neustavna

Obavljanjem funkcije potpredsjednika Vlade i mandatara Dritan Abazović je u sukobu interesa, kazao je ugledni pravnik, dugogodišnji profesor i sudija Blagota Mitrić. On je u emisiji Link na RTCG-u kazao da za taj propust nijesu krivi ni Abazović i predsjednik države, već njihovi pravni savjetnici. Istakao je da je manjinska Vlada neustavna.

Manjinska Vlada je potpuno s ustavno-pravnog aspekta nelegitimna.

Napominje da prema se članu 2. Ustava ne može se priznati ni formirati vlast koja nije proizvod parlamentarnih izbora.

“Ne može ni jedan pravni akt, pa ni ustav da reguliše svaku pravnu, ekonomsku, političku situaciju. To se zove pravna praznina. Za ovaj član 2 ne treba nikakvo tumačenje, dovoljno je da znaš da čitaš”, kazao je on.

Dodao je da u članu 103. piše da predsjednik države imenuje mandatara za sastav Vlade u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine.

“Ova Skupština je konstituisana prije godinu i po”, kazao je Mitrić.

“Što bi rekao Valtazart Bogišić - Što svak jednako razumije tome tumačenje ne treba”, dodaje profesor.

Ističe da je pravo potrošeno. Vladi je izglasano nepovjerenje podsjeća on.

“Meni oponiraju neki koji su bili u vrtiću kada sam ja radio prvi Ustav 1993. godine”, kazao je on.

Istakao je da je Dritan Abazović istovremeno mandatar i potpredsjednik Vlade, što je takođe, prema njegovim riječima kršenje Ustava.

“Prema članu 104. Ustava predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugi javnu funkciju, niti obavljati profesionalno drugu djelatnost. On predsjedava starom Vladom, a istovremeno je mandatar za sastav nove Vlade. To je sukob interesa. Ne mislim da ni predsjednik države ni Dritan Abazović nijesu krivi za ovaj propust nego njihovi pravni savjetnici. Ja im zbog ovoga pola godine ne bih davao plate”, kazao je Mitrić.

On je istakao dada su prema Ustavu parlamentarni izbori obavezni kada padne Vlada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.