Popov/Mojsejev ruski agent, krije se u Moskvi
Paralelni identitet, Popov/Mojsejev

Slučaj "državni udar"

Popov/Mojsejev ruski agent, krije se u Moskvi

Ruski državljanin Vladimir Mojsejev, agent GRU-a, boravio je u Srbiji oktobra 2016. godine da bi koordinirao akcijom destabilizovanja vlasti u Crnoj Gori, koristeći paralelni identitet Vladimir Popov u pasošu, pokazali su podaci koje je objavila međunarodna istraživačka mreža Belingket.

U Beogradu je u isto vrijeme boravio pukovnik GRU-a Eduard Šišmakov koji je takođe koristio paralelni identitet (Eduard Širokov), a bio je glavnokomandujući čitave operacije planirane u Crnoj Gori, koja je prethodno bila odobrena od za sada neimenovanih ruskih zvaničnika u Moskvi, piše Pobjeda.

Šišmakov/Širokov i Mojsejev/ Popov su optuženi da su organizatori kriminalne grupe koja je imala za cilj da u Crnoj Gori 16. oktobra, nakon glasanja na parlamentarnim izborima, izazove nerede i izvede državni prevrat, uključujući i ubistvo premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

U obimnom istraživačkom tekstu Belingket i Insajder otkrivaju i sa mnogo dokaza potvrđuju da je Popov/Mojsejev istrenirani ruski agent, da je riječ o pukovniku ili potpukovniku ruske obavještajne službe koji se još od novembra 2016. godine nalazi u Moskvi gdje je nastavio da radi pod okriljem i zaštitom Kremlja.

Istraživačka mreža Belingket je, uvidom u ruske baze rezervacija putovanja, uspjela da precizno rekonstruiše raspored putovanja Vladimira Mojsejeva u periodu 2013-2016, sve do njegovog posljednjeg puta u Beograd.

Agenda pokazuje više putovanja u Gruziju, Bugarsku i Grčku, kao i u Moldaviju, gdje je sa još jednom, za sada neidentifikovanom, osobom pokušao da izvede političku destabilizaciju. 

Nije poznato što su mogli biti Mojsejevi zadaci u Gruziji, Bugarskoj i Grčkoj. Zanimljivo je, međutim, da su tokom Mojsejevog boravka u Bugarskoj (2015) dvojica srpskih paramilitaraca, koji su prethodno obučavani u GRU bazi u Rostovu i koji su učesvovali u borbama u istočnoj Ukrajini, uspostavili omanji kamp za obuku u Bugarskoj.

Kako tvrdi Belingket,  jedan od tih paravojnika četnički vojvoda“ Bratislav Živković – svojevremeno bio izbačen iz Rumunije zbog optužbe za špijunažu za strane vojne obavještajne službe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.