Đukanović u Parizu: Razgovarao sa Makronom, Merkel, Erdoganom, poklonio
Foto:Pres služba Predsjednika

Ceremonija obilježavanja stogodišnjice kraja I svjetskog rata

Đukanović u Parizu: Razgovarao sa Makronom, Merkel, Erdoganom, poklonio "Istoriju Crne Gore" (FOTO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prusustvovao je danas u Parizu zajedno sa više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Prvog svjetskog rata, kao i visokim predstavnicima Ujedinjenih nacija, evropskih institucija i drugih međunarodnih organizacija Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, na kojoj je govorio predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Đukanović je, takođe, prusustvovao i inauguraciji Pariskog mirovnog foruma na kojem su govorili potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je poklonio Biblioteci mira u Parizu knjigu "Istorija Crne Gore" na francuskom jeziku istaknutih crnogorskih autora Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera.

Na margini događaja, Đukanović je imao priliku da se pozdravi i razgovara s brojnim učesnicima događaja, od Emanuela Makrona, i svih lidera iz regiona, do Angele Merkel, Taipa Redžepa Erdogana, Pedra Sančeza, Petra Porošenka, Nikosa Anastiasidisa, Andreja Babiša, Nikole Pašiniana, Žan Klod Junkera, Antonija Tajanija, Jensa Stoltenberga, Torbjorna Jaglanda i dr.

U drugom dijelu dana, predsjednikova supruga Lidija Đukanović učestvovala je u odvojenom programu koji je Brižit Makron priredila za supružnike šefova delegacija, uključujući i obilazak dvorca Versaj.

45887852261196501260665514968726274048000n

Foto: Pres služba Predsjednika

Crnogorska delegacija je prisustvovala koncertu za mir Kraljevske opere dvorca Versaj i Bečke filharmonije.

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, Predsjednik Đukanović je dao i opširan intervju za Figaro.

DoekPariz3

Foto:Pres služba Predsjednika

Uoči početka Ceremonije obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata  u Parizu, predsjednika Đukanovića sa suprugom ispred Jelisejske palate dočekao predsjednik Francuske Emanuel Makron.

DoekPariz2

Foto:Pres služba Predsjednika

Mirovni sporazum potpisan je 11. novembra 1918. godine i tim povodom će danas u Parizu biti i zvanično obilježavanje ove godišnjice. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.