Savjet bezbjednosti UN o Kosovu 14. novembra
Foto: REUTERS

Savjet bezbjednosti UN o Kosovu 14. novembra

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu biće održana 14. novembra, kada će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Guterešov izvještaj je trebalo da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savjetom bezbjednosti UN predsjedavala Velika Britanija koja se kao i većina zapadnih zemalja zalaže za proređivanje sjednica o Kosovu, čemu se protive Srbije i Rusija, saznaje agencija Beta iz izvora u sjedištu UN.

U septembru su Savjetom bezbjednosti predsjedavale SAD koje su takođe za promjenu formata, dok je u oktobru predsjedavajuća bila Bolivija koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Danas je predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN preuzela Kina.

Prvi ovomjesečni sastanak Savjeta bezbjednosti je bio posvećen konsultacijama o programu rada.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošlog mjeseca da je za Srbiju od suštinske važnosti da se očuva format sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Unmiku, posebno u vreme intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog rješenja u dijalogu s Prištinom.

Dačić je to rekao u razgovoru sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posjete Beogradu pred predstojeću sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o radu Unmika.

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen u avgustu, Gutereš je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

U izvještaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, Gutereš je izrazio zabrinutost što posle šest mjeseci nije riješeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Gutereš je naveo da je ukupno gledano situacija tokom posmatranog perioda bila stabilna, za razliku od perioda obuhvaćenog prethodnim izvještajem, ali da su ipak zabilježeni incidenti koji mogu obnoviti tenzije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.