Šćepanović: Djeci ne daju upute za regionalne centre
Sa otvaranja Centra, arhiva

Centar za autizam stvorio nove probleme

Šćepanović: Djeci ne daju upute za regionalne centre

Centar za autizam koji je od skoro u funkciji ne zadovoljava u potpunosti potrebe djece sa smetnjama u razvoju. Centar je trebalo da radi po metodama sarajevskog Instituta, ali kako vrijeme odmiče sve više gubimo nadu da će se to zaista i desiti - kaže za Kodex Milka Šćepanović, direktorica NVO “Naše Sunce“ i majka autističnog dječaka.

Prije tačno sedam mjeseci u Podgorici je crnogorski premijer Duško Marković otvorio prvu specijalizovanu medicinsku ustanova u Crnoj Gori koja bi se trebala baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječjom psihijatrijom. Ustanova nosi ime po dječaku Ognjenu Rakočeviću koji je preminuo u proljeće 2016. godine, nakon što je napustio dom. Mali Ognjen, koji je imao autizam, tog kobnog proljeća ujedinio je Crnu Goru do te tačke da su njemu slična djeca dobila svoju specijalizovanu medicinsku ustanovu. Ali...

“Centar za autizam koji je od skoro u funkciji ne zadovoljava u potpunosti potrebe djece sa smetnjama u razvoju. Centar je trebalo da radi po metodama sarajevskog Instituta, ali kako vrijeme odmiče sve više gubimo nadu da će se to zaista i desiti. S'obzirom da je osnivanjem Centra Ognjen Rakočević, zatvoreno Razvojno savjetovalište koje je bilo pri Institutu za bolesti djece, djeca su izgubila postupak i brzinu zakazivanja.“ kaže za Kodex Milka Šćepanović, direktorica NVO “Naše Sunce“  i majka autističnog dječaka.

1539090918491257752993523308209074110544356n

Šćepanović: Duga čekanja na tretman

Sada se zakazivanje tretmana u Centru “Ognjen Rakočević“ vrši preko izabranog ljekara i čekanja na tretman su samim tim dosta duga, kaže Šćepanović. Dodaje da je ono na šta se roditelji najviše žale jeste činjenica da njihova djeca imaju tretmane u Centru jednom ili dva puta mjesečno. Doduše, kaže da ima i djece koja zbog težine svojih smetnji imaju i više tretmana mjesečno ali sa nezadovoljavajućim ishodom, odnosno nenapredovanjem djeteta. Međutim, ono što je možda i najveći problem koji je nastao u cijeloj ovoj priči jeste činjenica da u proteklih sedam mjeseci rada Centra “Ognjen Rakočević“ ljekari nijesu izdali ni jedan uput za referentne ustanove u regionu sa kojima Crna Gora i dalje ima potpisane ugovore o saradnji.

“Pitamo se, još jednom, zašto su roditelji po dobijanju Centra, uskraćeni za mogućnost da dobiju uput za neki od Instituta u regionu ako znamo da ugovori o saradnji još traju. Moram da naglasim da tretmani u nekim već afirmisanim Institutima, koji rade nekoliko decenija, zasigurno imaju  mnogo više da pruže djeci. Nijesmo smjeli dozvoliti da se odmah prekine sa izdavanjem uputa jer nijesmo odmah mogli i ne možemo očekivati da Institut u Podgorici zadovolji sve potrebe naše djece. Svjesni smo da je svaki početak težak, ali toga moraju biti svjesni i oni koji su na funkcijama odlučivanja. kaže za Kodex Milka Šćepanović, direktorica NVO “Naše Sunce“.

A na pitanje kakva je saradnja sa Kliničkim Centrom, u čijem je sastavu ustanova koja nosi ime malog Ognjena, Šćepanović kaže da se nikada nije ni dogodila. I dok je bivša direktorica KCCG Zorica Kovačević obećavala sastanak do kojeg nije došlo sadašnji menadžment nije stigao ni do obećanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.