Gošović pisao Purišiću: Kojem broju majki je odobrena isplata naknada
Gošović

Istekao rok

Gošović pisao Purišiću: Kojem broju majki je odobrena isplata naknada

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore Kemal Purišić uputio je otvoreno pismo ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Pruišiću a u vezi procedura koje Centri za socijalni rad sprovode u vezi zahtjeva majki za mjesečnu naknadu.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore na sjednici održanoj 27. jula 2018. godine, donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I br.6/16 od 19. aprila 2017. godine. Zakon je stupio na snagu 9. avgusta.

"U postupku donošenja navedenog zakona naglašeno je da će njegovom primjenom oko 600 majki, kojima je radi ostvarivanja prava na naknadu prestao radni odnos na određeno vrijeme, biti u mogućnosti da ostvare pravo na novo primanje mjesečne naknade.Zakonom utvrđeni rok za podnošenje zahtjeva majki istekao je dana 09. septembra 2018. godine. Centri za socijalni rad bili su dužni u ovim predmetima odlučiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva majki", podsjetio je Gošović.

S tim u vezi, zatražio je odgovore na nekoliko pitanja:

"Koliko je, Centrima za socijalni rad u Crnoj Gori, podneseno zahtjeva majki za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu u skladu sa novodonesenim zakonom, ukupno, i pojedinačno po svakom Centru za socijalni rad?U kolikom broju predmeta, po gore navedenim zahtjevima su Centri za socijalni rad do sada odlučili i dostavili rješenja majkama (ukupno i pojedinačno po svakom Centru za socijalni rad). U kolikom broju od tih predmeta je usvojen zahtjev majki i odobrena isplata naknade, a u kolikom broju predmeta je zahtjev majki odbijen?Koji razlozi su uslovili da po podnesenim zahtjevima majki Centri za socijalni rad ne odluče u zakonom propisanom roku?

Da li su tačne u javnosti prisutne nezvanične informacije, da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, direktorima Centara za socijalni rad u Crnoj Gori dalo instrukcije, da majkama koje su u prethodnom postupku, zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu podnijele nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, ima smatrati da im radni odnos nije prestao njihovom voljom radi ostvarivanja prava na naknadu, i da im iz tog razloga ne pripada pravo na naknadu? Kao i da se, s tim u vezi izdate potvrde - uvjerenja bivšeg poslodavca, kojima se potvrđuju da su majke majke mogle nastaviti sa radom na određeno vrijeme da se svojom voljom nijesu odlučile da ostvare pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, ne mogu prihvatiti kao dokaz u postupku ostvarivanja prava na naknadu majki, bez obzira na činjenicu da su te isprave uredno potpisane i ovjerene od strane nadležnog organa?".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.