Kad je pravo vrijeme probuštiti djeci uši? (FOTO)
Foto: Profimedia

Pedijatar upozorava da snosite odgovornost za ove probleme

Kad je pravo vrijeme probuštiti djeci uši? (FOTO)

Decenijama roditelji skoro po obavezno ženskoj djeci probuše uši dok su još mala i ovo je dobra odluka jer se djeca neće sjećati bola ili traumatičnog događaja.

Međutim, bolje je pitanje kad je pravo vrijeme probušiti djetetu uvo i šta sve treba uraditi.

Pedijatri insistiraju da se stavljanje minđuša obavi nakon što beba napuni šest mjeseci ili čak kasnije.

Bušenjem ušiju se otvara mogućnost za razne infekcije, jer djeca u ovom uzrastu još razvijaju imuni sistem. Savjetujem roditelja da sačekaju da im beba napuni najmanje šest mjeseci – objasnila Vendi Su Svanson, predijatar iz Sijetla.

201706problemisaucimakodbeba397858846

Foto: Shutterstock

Još jedan od važnih savjeta je da djeca obavezno posjete dermatologa prije nego što ih roditelji odvedu na bušenje ušiju, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost od alergijskih reakcija koje mogu da se iskomplikuju. Važno je da se proces obavi na sigurnom i provjerenom mjestu.

Pedrijatri kažu da su dvije nedjelje nakon bušenja najproblematičnije i da je ovo period kad može doći do infekcije, pa se sa tim u skladu preporučuje da roditelji budu na oprezu i da koriste sve što im je stručnjak savjetovao za dezinfekciju.

Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.