Ruski oligarh Roman Abramovič povukao zahtjev za boravište u Švajcarskoj
Roman Abramovič

Dali mu do znanja da će biti odbijen

Ruski oligarh Roman Abramovič povukao zahtjev za boravište u Švajcarskoj

Ruski oligarh i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič povukao je zahtjev za dobijanje boravišne dozvole u Švajcarskoj pošto su vlasti stavile do znanja da će biti odbijen, rekli su danas zvaničnici.

Ambramovičevi advokati su oštro kritikovali "klevetničke" navode o pranju para i negirali da je povezan s organizovanim kriminalom, što se, prema švajcarskim medijima, spominjalo tokom odlučivanju o njegovom zahtjevu.

Abramovič je navodno želio da se preseli u alpski grad Banj. Taj grad sa 8.000 stanovnika, prema riječima gradonačenika Eloija Rusijeja, poznat je po skijalištu Verbje, ljetnjem muzičkom festivalu i propisima koji omogućavaju da se porez plaća po određenim tarifama na osnovu vrijednosti imovine, prenosi Beta.

Ruski tajkun je podnio je zahtjev u regionu Vale, naveo je šef službe za stanovništvo i migracije u toj oblasti Žak de Lavala i dodao da je ta služba podržala Ambramovičev zahtjev i proslijedila ga federalnoj službi za migracije koja ga je odbila na osnovu analize federalne policije.

"Predstavnici Abramoviča su povukli zahtjev svog klijenta prije nego što je uručena negativna odluka", naveo je Lavala za Asošiejtid pres.

Abramovičev advokat Daniel Glasl rekao je da je švajcarska policija pogrešno povezala njegovog klijenta s pranjem novca i organizovanim kriminalom. On je negirao te navode i dodao da je tražio od švajcarske policije da "ispravi činjenice".

"Svaka sugestija da je gospodin Ambramovič umiješan u pranje novca ili da ima kontakte s kriminalnim organizacijama je potpuno lažna", rekao je Glasl.

On je rekao da ti navodi potiču od 20 godina starog slučaja u Švajcarskoj u koji je uključena Abramovičeva nekadašnja trgovinska kompanija Runicom i navoda o milionima eura duga Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Slučaj je riješen u junu mada nijesu objavljeni detalji. Glasl je rekao da je Runicom "davno očišćen" od navoda o nezakonitom poslovanju poslije temeljne istrage švajcarskih vlasti, naveo je AP.

Abramovič, koji je živio u Moskvi i Londonu, dobio je izraelsko državljanstvo ove godine pošto mu nije obnovljena britanska viza u okviru mjera Londona protiv saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Velika Britanija je najavila da će preispitati vize s dužim rokom važenja bogatim Rusima poslije trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke. London optužuje Moskvu da je organizovala trovanje Skripalja vojnom nervnim otrovom, što Rusija negira.

Pošto je Ambravičev zahtjev za boravište dospio u problem, njegovi advokati su pokušali na sudu da blokiraju da detalji postupka izađu u javnost. U petak je federalni sud ukinuo privremenu zabranu medijima.

Glasl je kritikovao švajcarsku medijsku grupu Tamedia zbog objavljivanja detalja iz postupka kao "očigledno kršenje švajcarskog krivičnog zakona i švajcarskih zakona o zaštiti podataka".

Portparol Tamedije rekao je da je to pobjeda slobode štampe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.