Martinović: Brajović i Đukanović spremaju novi scenario za greške oko autoputa
Vladimir Martinović

O zloupotrebama oko dionice Smokovac - Mateševo

Martinović: Brajović i Đukanović spremaju novi scenario za greške oko autoputa

U svakoj državi u kojoj ima i obrisa od vladavine prava i jakih institucija, bivši ministar saobraćaja a sadašnji predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kao i bivši premijer a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sada bi bili na izdržavanju višegodišnje kazne zatvora zbog ogromne štete koju su nanijeli Crnoj Gori i svim njenim građanima, saopštio je Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

"Očigledno je da su Brajović i Đukanović, koji su u vrijeme zaključenja Ugovora o izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljari obavljali funkcije resornog ministra saobraćaja i predsjednika Vlade Crne Gore, usaglašeno ,,stisli petlju” da zaborave da petlja na Smokovcu bude dio ugovorenih obaveza izvođača radova na izgradnji ove dionice autoputa. Ovaj njihov pakleni dogovor, očigledno će imati nesagledivo teške posledice po opšti interes Crne Gore", kazao je Martinović.

Međutim, kako navodi, u svojoj beskrupuloznoj neodgovornosti, ovaj dvojac sa sadašnijh pozicija obavljanja dvije najznačajnije funkcije u Crnoj Gori i istovremeno lidera dvije ključne političke partije na vlasti, priprema teren da ceh, za navodno zaboravljenu  petlju, građani Crne Gore plate za nekoliko puta višu cijenu od prvobitno najavljene. Nagovještava se da će postojeći izvođač radova za ove navodno zaboravljene radove tražiti dodatnih 115 miliona eura, dok se predstavnici Vlade izjašnjavaju da će se to vjerovatno završiti i za 80 miliona eura.

"Ovdje je očigledno na djelu novi podli scenario vlasti koji ima za cilj da pripremi javnost na zaključivanje da je Vlada uspješno pregovarala, jer je cijenu za zaboravljene radove spustila sa 115 na nešto ispod 100 miliona eura. Pri tome će vlast činiti sve da zaborav prekrije činjenicu da su prve informacije o cijeni izgradnje navodno zaboravljene petlje bile oko 30 miliona eura. Pored zaboravljene petlje na djelu imamo i zaboravljene priključne puteve, elektro i vodovodnu instalaciju koji će dodatno koštati građane Crne Gore više desetina miliona eura. Potpuno je jasno da u svim ovim slučajevima ne može biti ni govora o slučajnosti, niti nemarnosti, već je u pitanju korupcija na visokom i najvišem nivou koja će građane Crne Gore kroz formu dodatnih, nepredviđenih i neugovorenih radova, koštati desetine i desetine miliona eura", kazao je Martinović.

Vrlo je vjerovatno, kako on navodi, da će se svi ovi radovi čije je ugovaranje navodno zaboravljeno ugovarati i plaćati mimo procedure o javnim nabavkama na što su “zaboravni” državni funkcioneri, uvjereni smo, itekako računali.

"Nažalost, problemima ovdje nije kraj. Kada imamo u vidu da rok za završetak izgradnje prve dionice autoputa Smokovac-Mateševo ističe za oko 8 mjeseci, a aktivnosti na izgradnji petlje i mosta preko Morače kojim bi se izgrađeni dio autoputa povezao sa već izgrađenom infrastrukturom nijesu ni počele, nameće se zaključak da će najveća investicija u istoriji Crne Gore, u koju se ulaže blizu milijardu eura, dugo vremena nakon izgradnje biti van funkcije", naveo je.

Podsjećanja radi, naveli su da akteri ogromne štete i problema u vezi sa izgradnjom prve dionice autoputa Đukanović i Brajović su ubrzo nakon potpisivanja ugovora o izgradnji autoputa, faktički i formlano ušli u čvrst politički zagrljaj. Upravo su poslanici Brajovićeve struje u SDP-u, zajedno sa Pozitivnom Crnom Gorom, u januaru 2016. godine spasili od pada Vladu Mila Đukanovića. Time su spriječili  da na oktobarske parlamentrane izbore 2016. godine DPS, prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, izađe kao opozicija.

"Zauzvrat, Đukanović je Brajoviću obezbijedio funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore i status parlamentarne stranke koju je Brajović u međuvremeno formirao. Očigledno da Đukanović i Brajović, zloupotrebljavajući najviše državne funkcije i političku moć lidera ključnih partija, u vlasti jedan drugom obezbjeđuju da budu van pravnog poretka, zaštićeni od bilo kakve odgovornosti za ne(djela) koja su učinili na ogromnu štetu vitalnih interesa Crne Gore", istakao je.

Kako navodi, uz svu ogromnu materijalnu štetu koju su nanijeli i koju nanose Crnoj Gori i njenim građanima, istovremeno se šalje najopasnija i, po društveni moral, najrazornija poruka da se zbog nezakonitog i nesavjesnog obavljanja državnih funkcija, umjesto u zatvor, politički avanzuje i stiže do najviših državnih funkcija. Ovaj dvojac, da ima moralne i političke odgovornosti, odmah bi se povukao  sa funkcija koje u ovom momentu obavljaju.

"Pozivamo nadležno Državno tužilaštvo da u vezi sa predmetnim slučajem pokrene odgovarajući postupak za personalizovanje krivično pravne odgovornosti svih onih koji su svojim nezakonitim i nesavjesnim radom učinili da Crna Gora trpi ogromnu materijalnu štetu", zaključio je Martinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.