Sjutra je Velika Gospojina, praznik žena i majki: Ovo su stvari koje ne bi smjele da rade

Sjutra je Velika Gospojina, praznik žena i majki: Ovo su stvari koje ne bi smjele da rade

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

Ovaj veliki praznik uspomena je na smrt Bogorodice i srpska pravoslavna crkva i vjernici ga slave 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja,prenosi Alo.

Narodno predanje kaže da je Bogorodica živjela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživjela svog sina i kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dvije Gospojine, Velike i Male najbolje brati ljekovito bilje kojim se liječe zarazne bolesti. 

Jedno vjerovanje kaže da na ovaj dan ne treba obavljati poslove u kući i oko nje. To se naročito odnosi na žene. Nije dobro raditi bilo šta rukama niti započinjati nove poslove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.